Pulled Paddo Teriyaki 🎋🍄

Vegetarisch eten wordt steeds meer gepromoot. Als orthomoleculair voedingscoach ben ik daar tot op zekere hoogte voorstander van. We eten over het algemeen immers te veel vlees. Met name rood vlees, dat is het vlees van zoogdieren, kan ontstekingsbevorderend zijn. Maar je wilt natuurlijk wel een alternatief dat dan tegenovergesteld werkt.

Veel kant-en-klare vegetarische alternatieven zijn sterk bewerkte producten. Hoe simpel is dan het toevoegen van oervoedingsmiddel paddenstoel aan je menu?! Paddenstoelen, zoals shiitake, oesterzwam, portobello of de bekendere (kastanje)champignons werken ontstekingsremmend. Het bevat immunomodulerende stoffen, is een natuurlijke bron van choline (een b-vitamine achtige stof) en levert vezels voor een goede darmgezondheid.

Zoals met alles geld dat variatie belangrijk blijft. Eet dus niet altijd dezelfde paddenstoel, maar varieer met allerlei eetbare soorten. Eet ze ook niet elke dag. Twee tot drie keer per week is goed voor de gezondheid. Te veel kan, zoals met alles, averechts werken.

Hieronder vind je het recept voor de pulled paddo teriyaki. In plaats van teriyaki saus, dat tarwe en suiker bevat, gebruik ik tamari saus. In deze saus vind je alle vijf de smaken: zoet, zout, zuur, bitter én umami!

Ingrediënten voor 2 broodjes:

  • 2 glutenvrije bolletjes (ik gebruikte die van yam)
  • 150 gram oesterzwam
  • 2 el tamarisaus
  • 1 rode ui
  • 1 knoflookteen
  • 0,5 tl gemberpoeder
  • 0,5 tl pimentpoeder
  • Snufje zeezout/zwarte gemalen peper

Topping:

  • gemengde sla
  • 2 tl sesamzaadjes (ongepeld)

Tips:

  • Meer weten over vegetarisch eten en goede alternatieven? Boek dan een voedingscheck van 30 minuten bij mij en ontvang nu afloop een tips en tricks document voor jou op maat.
  • Meer weten over oesterzwammen zelf kweken? Kijk dan eens op de website van Tuinderij de Voortuin.
  • Vond je dit een lekker bijgerecht? Probeer dan ook eens dit groente bakplaat-recept of deze gevulde courgette.

Bereiding:

Verwarm de oven op 200 graden.

Snijd de knoflook en ui klein en leg ze in een ovenschaal. Scheur de oesterzwammen in reepjes van ongeveer 0,5 cm en leg deze daar ook bij.

Meng met de gember- en pimentpoeder, het zeezout en de zwarte gemalen peper. Voeg 2 eetlepels tamarisaus toe en roer alles goed door elkaar.

Zet de ovenschaal 20 minuten in de voorverwarmde oven. Schep na 10 minuten even om.

Snijd de bolletjes doormidden. Was de sla. Maak de broodjes op met de pulled paddo teriyaki, sesamzaadjes en de gemengde sla.

Eet smakelijk!

🍀 Hoe is het recept bevallen? Ik zou het leuk vinden als je een reactie plaatst of deelt via de sociale media knoppen hieronder. Sharing = Caring 🍀

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*