Glutenvrije Feest Tulband 🎉🍰

Dit is by far het lekkerste glutenvrije feest tulband recept. Zonder geraffineerde suikers en ook nog eens helemaal vegan. Het is dus zonder ei of andere dierlijke producten gemaakt (in verband met allergie/intoleranties). Waarom zou je jezelf deze dus ontzeggen?

Leuk om te serveren tijdens de kerstdagen met een glaasje gluhwein of cranberriesap. Maar ook met Pasen zie je de tulband vaak weer terug. Dan kun je hem opleuken met rauwe cacaopoeder of pure chocolade eitjes bijvoorbeeld. Kortom een echte feest tulband, maar dan gezond en schuldgevoelvrij!

Ingrediënten tulband:

  • 300 gram biologische dadels (ontpit)
  • 120ml gekookt water
  • 150g kokosolie (op kamertemperatuur)
  • 5 vegan eitjes (1 vegan ei = 1 el gebroken lijnzaad + 3 el water)
  • 50ml ahornsiroop
  • 100g kokosyoghurt
  • 150g boekweitmeel
  • 75 gram havermoutvlokken (volkoren)
  • 1 el kaneel ceylon
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 100g gedroogde cranberries (gezoet met appel of ananas)

Topping:

  • 1 tl kokosmeel (bij wijze van poedersuiker, maar dan vol vezels en goed voor de darmgezondheid) of rauwe cacaopoeder voor een Paas Tulband.

Tips:

  • Vet de mal voor de tulband eerst goed in. Zo krijg je de cake er mooi in zijn geheel uit. Dit doe je door een theelepel kokosolie in de mal te gieten en deze met een keukenpapier gelijkmatig over de mal te verspreiden.
  • Voeg voor de variatie ook eens wat gehakte noten toe aan je tulband beslag.
  • Vind je dit een lekker recept? Dan is deze red lava cake of de tiramisutaart ook wat voor jou!

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de mal voor de tulband alvast in (zie tips).

Maak eerst de vegan eitjes. Maal hiervoor de lijnzaadjes met een keukenmachine (bijv. hakmolen) tot gebroken lijnzaden. Voeg per eetlepel lijnzaadjes, drie eetlepels water toe. Laat even wellen terwijl je met de rest van het beslag aan de gang gaat.

Kook 120 ml water en mix dit met de ontpitte dadels en de kokosolie tot een puree. Meng met alle overige ingrediënten voor het beslag in een kom door het met een lepel goed door elkaar te roeren. Stort het deeg vervolgens in de tulbandmal.

Zet voor 55 minuten in de voorverwarmde oven. Laat hierna even afkoelen voordat je de cake uit zijn vorm haalt.

Bestrooi met de kokosmeel en eet smakelijk.

🍀 Hoe is het recept bevallen? Ik zou het leuk vinden als je een reactie plaatst of deelt via de sociale media knoppen hieronder. Sharing = Caring 🍀