Vijgenkoekjes šŸ§”šŸ«

Koek zonder direct effect op je broek. Ze zijn namelijk vrij van gluten en granen, geraffineerde suikers en omega 6 rijke vetten. Met name het eerste kan je dat opgeblazen gevoel geven.

Als zoetmaker heb ik deze keer gekozen voor gedroogde vijgen. Deze zijn per 100 gram met hun 9,8 gram zeer rijk aan voedingsvezels. Deze zijn erg van belang voor een goede darmflora. Ook bevatten vijgen veel kalium en geven ons andere mineralen als calcium, magnesium, selenium en zink. Vitamine K is ook vertegenwoordigd.

Uiteraard moet je je ook hiervan niet het schompes eten. Natuurlijke suikers zijn immers ook suikers. Genoeg brandstof getankt is dus stoppen. Maarrr, als je dan toch wat snelle energie nodig hebt of een keer wilt genieten van een koekje is dit wel een heel lekker en gezond alternatief.

Ingrediƫnten

  • 100 gram gedroogde vijgen
  • 125 gram tijgernotenmeel (chufa)
  • 40 gram gesmolten kokosolie (of biologische ongezouten roomboter)
  • 25 ml water
  • 1 el kaneel
  • 1 el rauwe cacaopoeder

Topping:

  • 25 gram pure chocolade (85%+)
  • extra rauwe cacaopoeder

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 170 graden.
  2. Smelt de boter. Haal ondertussen de ‘staartjes’ van de gedroogde vijgen.
  3. Pureer alle ingrediƫnten samen tot ƩƩn massa.
  4. Druk aan in een koekjes of cupcake mal of maak zelf vormen op een bakplaat.
  5. Bak 12 minuten in de oven en laat even afkoelen voor je ze uit de bakvorm of van de bakplaat haalt.
  6. Verwarm de chocolade au-bain marie. Bestrooi de koekjes eventueel met wat extra cacao poeder en gebruik een lepeltje om de gesmolten chocolade over de koekjes te versieren.

Tips

  • Houd jij ook van zelfgemaakte koekjes? Probeer dan ook eens zelf eierkoeken, chufakoekes of deze havermoutkoeken te maken.
  • Heb je niet zo’n sterke mixer? Mix dan eerst de vijgen samen met de gesmolten kokosolie en voeg daarna pas de overige ingrediĆ«nten toe.
  • Ook zonder de chocolade topping zijn ze erg lekker!

Ingrediƫnten

  • 100 gram gedroogde vijgen
  • 125 gram tijgernotenmeel (chufa)
  • 40 gram gesmolten kokosolie (of biologische ongezouten roomboter)
  • 25 ml water
  • 1 el kaneel
  • 1 el rauwe cacaopoeder

Topping:

  • 25 gram pure chocolade (85%+)
  • extra rauwe cacaopoeder