Fruitpizza good fruit 🍕🍊🥑

Pizza is ťťn van de drie p’s waar kinderen toch wel het meest dol op zijn. Patat, pannenkoeken en dus pizza. Vaak zit deze vol met gluten en zuivel. Dat merk je al snel aan de opgeblazen buik na het nuttigen ervan. Tijd dus voor een pizzavariant die je darmen voedt en rustig houdt. In deze fruitpizza zijn dan ook helemaal geen granen gebruikt, maar wel het meel van tijgernoten. Whaattt??? Niet die van ‘voor als er een fuif is’ natuurlijk! Wat is dat dan?

Allereerst handig voor mensen met een notenallergie om te weten dat dit helemaal geen noten zijn! Ten tweede wordt het geclassificeerd als groente. Onze verre voorouders in Afrika wisten er al wel raad mee in hun dieet. Daar wordt het overigens “chufa” genoemd. Andere namen die gebruikt worden zijn aardamandelen of knolcyperus. Het bevat veel resistent zetmeel en is daarmee een darm ‘pleaser’ in plaats van een ’teaser’.

Verder bevat chufa een hoop mineralen, namelijk magnesium, ijzer, zink en koper en levert het ons vitamine E en omega 9 vetzuren. Het groeit inmiddels ook wat dichterbij, namelijk in Spanje. Daar maken ze er Horchata de chufa van. Een Valenciaans drankje dat ook als ijs te verkrijgen is.

De pizzabodem van deze ‘good fruit pizza’ is niet zo hard als dat je van de tarwevariant gewend bent. Wel kun je hem eten zoals je ook met een pizzapunt doet. Zeker kinderen hechten veel waarde aan dat gevoel. De fruit maakt het natuurlijk een feestje op je bord en zorgt voor een echter summer vibe. Door de avocado en rabarber zijn er zelfs groente in verstopt! Wij deelden 1 pizza met zijn viertjes als lunch.

fruitpizza chufa avocado


IngrediŽnten voor 1 pizza:

Bodem:

  • 100 gram tijgernotenmeel 
  • 25 gram zonnebloempitten 
  • 50 ml kokosmelk 
  • 2 el gebroken lijnzaadjes op 6 el water
  • 1 el kokosmeel
  • 1 tl psylliumvezels
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder

Vulling:

  • 4 el kokosyoghurt 
  • Rabarbercompote (optioneel, wanneer in het seizoen beschikbaar)

Topping:

  • Fruit naar keuze (ik gebruikte banaan, blauwe bessen, sinaasappel en frambozen)
  • Avocado
  • Basilicum blaadjes
  • Sesamzaadjes

Tip:

  • Gebruik een siliconen taartvorm om de pizzabodem in te bakken.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Week de lijnzaadjes voor minimaal 5 minuten in het water. Hak de zonnebloempitten met een hakmolen tot een meel. Meng daarna alle ingrediŽnten goed door elkaar. Druk aan met de achterkant van een lepel in je taartvorm en zorg ervoor dat de bodem overal ongeveer even dik is. Zet nu voor 15 minuten in de oven.

Ondertussen snijd je het fruit en de groente klein. Was eventueel de basilicumblaadjes.

Laat de pizzabodem even afkoelen nadat je hem uit de oven hebt gehaald. Daarna kun je hem er makkelijk uit laten glijden. Verdeel de kokosyoghurt over de bodem en versier naar hartelust met de groente, fruit, basilicum en de sesamzaadjes.

Eet smakelijk! 🙋🏻‍♀️

🍀 Hoe is het recept bevallen? Ik zou het leuk vinden als je een reactie plaatst of deelt via de sociale media knoppen hieronder. Sharing = Caring 🍀