Gezonde glutenvrije eierkoeken 🥚👩🏻‍🍳

Eieren zijn al een tijdje bezig aan hun comeback als gezond voedingsmiddel. Het ei hoort er weer helemaal bij! Dat is maar goed ook, want eieren bevatten enorm veel voedingsstoffen.

Ze zijn rijk aan b-vitaminen, choline (een half-vitamine, belangrijk voor onder andere de hersenen en het zenuwstelsel) en selenium. Verder hebben eieren een hoge kwaliteit eiwitten en zijn ze rijk aan cholesterol. Een stof dat zeer belangrijk is als bouwstof voor hormonen, celwanden en onze hersenen.

Deze gezonde glutenvrije eierkoeken zijn natuurlijk vrij van tarwe. Ze zijn zelfs helemaal graanvrij door het gebruik van uitsluitend amandelmeel. Je kunt ze versieren met slag- of kokosroom, maar ook met een wat dikkere yoghurt of kwark. Met deze ingrediënten maak je zo’n 10 stuks.

Verder kun je een topping naar keuze aanbrengen, zoals fruit. Ook noten, zaden en pitten doen het leuk in de versiering. Kortom, maak er jouw eigen feestelijke ontbijt van! Hoe leuk is dit bijvoorbeeld als verjaardags- en vader- of moederdag ontbijt?

gezonde eierkoek

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 200 gram amandelmeel
  • 4 el kokosbloesemsuiker
  • rasp van 1 citroen (biologisch)
  • 1 el gebroken lijnzaadjes
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 tl zeezout

Extra’s

  • Slag- of Kokosroom
  • Fruit ter garnering

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Mix alle ingrediënten, op de eieren na, goed door elkaar.
  3. Klop nu de eieren op tot een luchtig, schuimende massa. Dit kan eventjes duren.
  4. Roer het eiermengsel nu voorzichtig door de andere ingrediënten heen. Vul je bakvormpjes en zet ze voor ongeveer 10 minuten in de oven.
  5. Laat even afkoelen, haal uit de vormen en garneer nu met de room en jouw fruit en/of topping naar keuze.

Tips

  • Koop hele lijnzaadjes en maal ze zelf met een sterke hakmolen. Ik gebruik deze hakmolen van braun.
  • Ik gebruikte siliconen bakvormpjes in stervorm. Maar je kunt natuurlijk ook andere vormen gebruiken.
  • Liever de traditionele eierkoek vorm? Verdeel dan met een grote lepel wat rondjes beslag op een bakplaat met bakpapier.
  • Geen tijd voor een ovengerecht? Probeer dan eens dit gebakken havermoutontbijtje.
  • Heb je nog eierkoeken over? Bewaar ze in de koelkast of vries ze in om er later nog eens van te genieten.Eet smakelijk! 🙋🏻‍♀️

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 200 gram amandelmeel
  • 4 el kokosbloesemsuiker
  • rasp van 1 citroen (biologisch)
  • 1 el gebroken lijnzaadjes
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 tl zeezout

Extra’s

  • Slag- of Kokosroom
  • Fruit ter garnering