Spring Springrolls🥕🍄

Altijd al heb ik eens loempia’s willen maken. Alleen haalde ik de loempiavellen in huis en kon ik deze na verloop van de houdbaarheidsdatum weer weggooien. Dit omdat ik het veel te veel moeite vond om daarmee aan de slag te gaan. Het frituren stond me tegen en het leek me bovenal een hoop werk.

Nu heb ik niet alleen loempia vellen gevonden die niet in de frituur hoeven, maar bevatten ze ook nog eens geen tarwe! Deze springroll (loempia)vellen zijn gemaakt van volkoren rijstgranen en tapiocameel. Beiden zijn vrij van gluten en rijk aan eiwitten.

Het ziet eruit als een hoop werk, maar eigenlijk viel dit reuze mee. De rijstvellen rollen makkelijk nadat ze in warm water zijn geweekt en plakken hierdoor ook snel aan elkaar. Ook zin gekregen in een gezond alternatief voor de in frituurvet doordrenkte loempia’s? Probeer dan eens onderstaand recept met rijstvellen en proef de lente.

IngrediŽnten voor +- 10 springrolls:

  • 1 zakje volkoren rijstvellen (bijv. Koh Thai of kijk eens bij de lokale toko!)
  • 150 gram kastanje champignons
  • 150 gram gesneden witte kool
  • 150 gram wortels (meest makkelijk is de kant-en-klare peen Julienne)
  • 100 gram mango diepvriesblokjes
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl kokosolie
  • 50 gram sla naar keuze (bijv. rucola en veldsla)
  • 1 tl olijfolie extra vierge

Tips:

  • Maak er een lekkere zoetzure saus bij, bijvoorbeeld 2 el mayonaise (vrije-uitloop eieren), 1 el tomatenketcup (bio en zongerijpt) en 1 tl balsamico azijn.
  • Met een dunschiller Julienne maak je zelf makkelijk slierten van groentes als wortels, courgette en knolselderij.
  • Ontdooi de mangoblokjes op tijd. Dit scheelt weer werk tijdens de bereiding van de maaltijd.
  • Strooi nog wat sesamzaadjes over de springrolls heen. Deze zijn rijk aan goed opneembare calcium en geven een lekkere bite aan het geheel.

Bereiding:

Snijd de rode ui en de kastanje champignons in kleine stukjes en bak deze in een koekenpan in de kokosolie op middelhoog vuur. Hierna snij je de knoflook fijn en voeg je deze ook toe om even mee te bakken. Als je de wortels niet Julienne hebt gekocht moet je ze zelf nog even tot slierten omtoveren. Voeg de wortel, witte kool en de mangoblokjes toe aan je champignonpannetje. In een apart schaaltje meng je de olijfolie met de sla.

Zorg voor een grote schaal waarin je een laag warm water aanbrengt en houd een snijplank paraat. Nu kun je gaan beginnen aan het eindproduct, het rollen van de loempia’s. Leg een rijstvel 5 seconden in het warme water en daarna op je snijplank. Leg hier aan 1 kant een laagje van de inhoud van je champignonpannetje op, maar houd 2 centimeter vrij van de rand. Nu voeg je nog wat sla toe en rol je het rijstvel naar het midden toe op. Sla nu aan 1 zijkant het vel naar binnen, zoals je met een wrap ook doet. Alleen gaat dit veel makkelijker, omdat het rijstvel al heel snel aan elkaar plakt! Rol nu door, zodat je een loempia krijgt. Vervolg deze procedure tot alle rijstvellen op zijn.

Presenteer eventueel met een lekkere dipsaus en wat snacktomaatjes.

🍀 Hoe is het recept bevallen? Ik zou het leuk vinden als je een reactie plaatst of deelt via de sociale media knoppen hieronder. Sharing = Caring 🍀