Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vakantie Food 🧳🌴

Het is toch altijd een beetje ‘out of the comfort zone’ wanneer je in het buitenland gaat eten en het lezen van etiketten enigszins moet loslaten. Onderweg stikt het dan ook nog eens van de fast food restaurants. Hoe zorg je er nou voor dat je op vakantie comfortabel blijft met wat je eet? Lees hier de 10 tips die ik je mee wil geven voor een relaxte (food)reis.

1. Zorg voor een gezonde basis

Je staat niet meteen voor verassingen als je ervoor zorgt dat je wat van jouw gezonde basisproducten bij de hand hebt. Neem van de houdbare producten bijvoorbeeld glutenvrije crackers en granola mee. Pak de biologische fruitspread en de 100% pindakaas mee in de koffer. Zo kun je in ieder geval even vooruit tot je de lokale supermarkt hebt gevonden. Ook kan het handig zijn wat extra vitamines in de vorm van suppletie in je koffer mee te nemen.

2. Vind jouw balans

Met 3 hoofdmaaltijden op een dag, en soms een tussendoortje, is het normaal misschien voor jou al een uitdaging dit gezond te houden, maar op vakantie lijkt iedereen de remmen los te gooien. Probeer je grens niet op te zoeken, maar zorg bijvoorbeeld voor ten minste 1, liefst 2 gezonde hoofdmaaltijd per dag. Dan kun je best een keer een comfort maaltijd meepikken.

3. Kies voor de gezondste optie

Kom je toch een keer aan bij een van de PPP- restauranten (PIZZA, PANNENKOEKEN of PATAT) maak dan de meest slimme keuze. Zeker met kinderen wil de voorkeur naar een dergelijke voeding nog wel eens hier naar uit gaan. Houd het dan relatief gezond door te kiezen voor toppings met fruit en groentes in plaats van snoepjes en suikers die helaas ook worden aangeboden.

4. Drink overwegend water 

Daarmee bedoel ik dat je de sapjes, frisdranken en andere calorie bevattende drankjes niet als de standaard zou moeten zien. Neem liever een navulbare fles water mee of een thermoskan met thee/koffie voor onderweg. Als je uit eten gaat bestel dan mineraalwater met of zonder bubbels/smaakaroma. Een uitzondering daar gelaten, het is immers wel vakantie. Heb jij of jouw kind moeite met water drinken? Lees dan dit artikel.

5. Prep je meal

Maak lunchboxes en gezonde snacks klaar voor vertrek van de reis. De bakjes kun je weer gebruiken en opnieuw vullen voor dagtrips tijdens de vakantie. Denk aan gekookte eieren, gevulde wraps, snackgroentes en gedroogd of vers fruit. 

6. Eet lokaal, maar let wel op

Hoe leuk is het om nu je toch op vakantie bent iets mee te krijgen van de eetgewoontes daar? Als je lokaal eet zijn de ingrediënten vaak uit de nabije natuur. Zit je vlakbij de haven dan kun je vaak een lekker visje scoren. De seizoensgroente is in een ander land vaak anders. Vraag ernaar bij het lokale restaurant.

Gebruik natuurlijk wel je verstand. Let goed op of de eetgelegenheid hygiëne belangrijk vind, kijk of het eten goed gekoeld bewaard wordt en ruik eerst even aan het product bij twijfel. Informeer je ook goed over het kraanwater en of deze wel drinkbaar is.

vakantie maaltijd
visgerecht met asperges en zoete aardappelfriet

7. Ga voor licht

Als je uit eten gaat kies dan voor de lichtere opties. Ga bijvoorbeeld voor vis in plaats van (rood)vlees, gebakken aardappel in plaats van frietjes en kies voor extra salade in plaats van brood. Laat suikers, net als hier, zoveel mogelijk achterwege. 

8. Wandel en beweeg

Relaxen en tot rust komen is natuurlijk een belangrijk onderdeel van vakantie houden. Maar tijdens een wandeling kun je ook mentale rust krijgen en tegelijkertijd je lichaam aanzetten tot een goede maaltijdvertering. Doe dit dan wel voor het eten van de maaltijd, zodat je lichaam daarna de rust krijgt dit ook te kunnen doen.

Bewegen is na voeding belangrijk voor het behalen en behouden van een goede gezondheid. Evolutionair gezien is beweging een prikkel, afgegeven door het lichaam, om op zoek te gaan naar voedsel. Door suikers, zetmeel en de maaltijdfrequentie te beperken zal de spontane zin in activiteit weer toenemen.

bewegen

9. Eet probiotisch

Ook tijdens de vakantie wil je graag je darmflora te vriend houden. Goede bacteriën zijn belangrijk voor je spijsvertering, het beschermen van je darmen en voor het immuunsysteem. Hoe krijg je deze toppers binnen? Denk aan het eten van gefermenteerd voedsel zoals yoghurt, kimchi, tempé of tamari. Je kunt het ook meenemen in de vorm van kefir of kombucha. Een probiotisch supplement kan ook uitkomst bieden.

10. Het is maar tijdelijk

Een vakantie duurt maar even, een gezondere levensstijl heb je voor het leven. Wanneer je al wat langer goed eet en gezond leeft taal je niet langer naar het bewerkte fast food. Ook tijdens de vakantie zul je dit dan merken. Stress er dus niet te veel over, want ook dat gaat immers in je lijf zitten. 

Hopelijk kun je wat met deze tips en ga je op deze manier met een geruster gevoel op vakantie! Heb je meer hulp nodig bij het vinden van een makkelijke en passende goede voedingsstijl? Neem dan vrijblijvend contact op en ik kijk graag of ik je verder kan helpen.