Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat is orthomoleculaire voedingscoaching? šŸ§¬

Als orthomoleculair voedingscoach streef ik er naar de lichaamscellen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen te voorzien. Orthos betekent: juist, recht of gezond. Moleculair is afgeleid van molecuul, dat is de kleinste functionerende eenheid binnen de biochemie.Vanuit deze visie zijn er veel manieren bekend om medische aandoeningen met de juiste voeding aan te pakken. Door dit oersterke systeem de benodigde voedingsstoffen te leveren kan je ook jouw immuunsysteem leren versterken.

Gezondheid is ons grootste goed. Het is belangrijk voor zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het leven. Door middel van je leef- en voedingsstijl kun je hier, al dan niet preventief, rechtstreeks invloed op uitoefenen.

Met orthomoleculaire voedingscoaching leer je dan ook niet alleen over voeding (wholefoods en supplementen), maar ook over psychologie en leefstijl. Door deze integrale aanpak krijg je inzicht in (preventieve) zelfzorg en wordt het optimaliseren van jouw voedingspatroon blijvend.

voeding orthomoleculair

Voeding

Wholefoods zijn voedingsmiddelen die ongeraffineerd en onbewerkt zijn. Ze bevinden zich in de minst bewerkte staat zodat ze hun optimale voedingswaarde behouden. Zij leveren ons bouwstoffen, hulpstoffen, beschermende stoffen en brandstoffen.

Met natuurlijke producten kun je gelukkig ook de lekkerste gerechten maken. Dit terwijl ze je van essentiƫle voedingsstoffen voorzien. Aan de andere kant kun je door slimme keuzes te maken ook nog eens zorgen voor zo min mogelijk overbodige belasting voor jouw lichaam. Denk daarbij aan additieven, toegevoegde suikers, verkeerde vetten en smaakstoffen.

Voor kinderen zijn er verschillende sensitieve perioden waar andere voedingsbehoeftes spelen en waar het aanleren van gezonde gewoontes extra belangrijk is. Dit begint zelfs al prenataal, dus tijdens de zwangerschap. Voor meer informatie over kindervoeding verwijs ik je naar mijn pagina over kindervoedingscoaching.

Bij twijfel over mogelijke voedingsintoleranties- of allergieƫn zal ik een meting voorstellen die ik voor je kan aanvragen. Het combineren van dergelijk laboratoriumonderzoek en orthomoleculaire coaching geven jou een gefundeerd persoonlijk adviesplan.

Supplementen

In eerste instantie ligt de focus altijd op voeding. Echter voor een optimale huishouding ontkomen we bijna niet aan suppletie. Zo maken we in Nederland zelf te weinig vitamine D aan. Dat is een absoluut onmisbare vitamine voor een goed werkend immuunsysteem.

Hiernaast is de verhouding tussen de omega 6 en de omega 3 vetzuren in de Westerse wereld zoek. Een verhoogde behoefte dit te verbeteren kan zich uiten door mentale achterstand, eczeem en aanverwante huidproblemen, allergie- en ontstekingsklachten, ADHD en depressieve stemmingen.

Door middel van het verminderen van linolzuur in voeding kun je de balans daarin verbeteren. Ook kun je onder andere suppletie in de vorm van bijvoorbeeld vis- of algenolie gebruiken. Indien gewenst kun je bij mij een vetzuurbalans test afnemen dat jouw omega 3 index meet. Dat, in combinatie met de persoonlijke begeleiding, geeft een duidelijk advies op maat.

Een goede dosering van supplementen laat je het best bepalen door iemand die orthomoleculair onderwezen is. Als ik een vermoeden heb dat er een tekort is ontstaan aan bepaalde vitaminen en mineralen zal ik mijn voedingsadvies hierop dan ook zeker aanpassen. Bij twijfel zal ik je een meting voorstellen of je doorverwijzen naar een huisarts voor verder onderzoek.

Psychologie

Veranderingen in de homeostase (de balans tussen voedingsstoffen en afvalstoffen) ontstaan niet alleen door een tekort aan voedsel of vocht. Ook liefde, pijn of ongemak lokken een zoekactie uit. Wanneer je het lichaam niet geeft wat het nodig heeft krijg je een gefrustreerde zoekactie. De homeostase is immers nog niet hersteld.

Je hersenen staan rechtstreeks in verbinding met je darmen. Voorheen wisten we al wel dat hormonen voor deze communicatie zorgden. Tegenwoordig weet men ook dat 80-90% van de darmcellen via een zenuw rechtstreeks naar het brein toe communiceert. De andere 10-20% gaat dus de andere kant op, van het brein naar je buik toe. Deze communicatie triggert ons gedrag en onze emoties.

Dit kan positief zijn, denk maar aan de vlinders die je voelt in je buik als je verliefd bent. Het kan echter ook negatief zijn zoals het in je broek doen van angst of de misselijkheid die je voelt als je onder hoge spanning of stress staat. Al is dit dus een kleiner deel van deze communicatie-as, hierin bewustzijn creƫren (deep learning) draagt zeker bij aan de slagingskans bij een verandering in dieet en leefstijl.

Hiernaast kan chronische stress tal van lichaamsprocessen in de war schoppen met een verminderd immuunrespons als resultaat. Door jouw grenzen beter te leren beschermen, kan het evenwicht gaan herstellen. Dit geldt niet alleen voor het fysieke, maar ook voor het mentaal. Rust is bijvoorbeeld enorm van belang voor de regeneratie van het immuunsysteem. Kortom, we houden niet voor niets van balans.

Leefstijl

Leefstijl is onder anderen belangrijk bij het trainen van de hogere hersenfuncties. Deze zijn aansturend en controlerend voor wat je doet. Denk aan vaardigheden als flexibiliteit, gefocust blijven en het beheersen van impulsen. Door na te denken voor je iets doet kun je deze functies trainen.

Dit doe je bijvoorbeeld door het inslijten en herhalen van wenselijk gedrag, het vooruit leren plannen en het uit leren stellen van eten. Maar ook het uitproberen van nieuwe dingen, lichaamsbeweging en de balans met ontspanning spelen hierbij een rol.

Beweging van het lichaam en het gebruiken van je spieren heeft direct invloed op je metabolisme, het zorgt voor de aanmaak van lactoferrine (een stofje dat helpt in de strijd tegen pathogenen) en is belangrijk voor de hormoonhuishouding. Dit draagt bij aan het evenwicht van een goed werkend immuunsysteem.

Door middel van het verwerken van leefstijl-tips en tricks in jouw voedingsadviesplan wordt dit onderdeel dus ook zeker meegenomen. Zo krijg je bij Easy Peasy Good Food een totaalpakket aan handvatten voor het optimaliseren van jouw voedingspatroon.

Aanmelden

De orthomoleculaire leer zet voeding centraal om de gezondheid te verbeteren. Meer informatie over mijn werkwijze en het aanmeldformulier voor coachingsconsult vind je onder mijn diensten. Je kunt ook bij mij terecht voor orthomoleculair kindervoedingscoaching.