Zo blij ben ik met deze cupcakes! Eivrij, glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij, zelfs helemaal vrij van granen! Maar zeer rijk aan smaak en voedingsstoffen. Het cakeje is op zich al zeer appetijtelijk, maar met de frosting erop is het natuurlijk helemaal een partytopper. Zeker als je gasten ontvangt die bijvoorbeeld geen melk kunnen verdragen. En ook eieren hebben een plek in de allergie top 8 gekregen. Met deze cakejes zit je dus wat dat betreft safe.
Deze bananen cupcakes worden onder andere gemaakt van bananenmeel. Dat wordt gemaakt van groene, onrijpe bakbananen. Daardoor bevatten deze nog maar weinig suiker. Slechts 2,8 gram op 100 gram meel. Daarnaast bevat bananenmeel veel resistent zetmeel, wat een feestmaal is voor je darmflora. Door de fijne structuur en de vrij neutrale smaak is het een ideale bakmeel als alternatief voor bijvoorbeeld amandelmeel bij een notenallergie. Voor alles geldt natuurlijk dat variatie belangrijk blijft!
Ingrediënten voor 12 cupcakes:
- 2 rijpe bananen
- 250 ml plantaardige melk
- 100 gram bananenmeel
- 50 gram arrowroot
- 50 gram tapiocameel
- 2 el milde (gele) olijfolie
- 1 el speculaaskruiden
- 2 tl wijnsteenbakpoeder
- 1 tl carobepoeder (of cacaopoeder)
- 1 tl vanillepoeder of extract
Extra (optioneel):
- 50 gram cranberries/rozijnen
Frosting Vanille & Chocolade:
- 100 gram ongezouten cashewnoten (minstens 4 uur geweekt in water)
- 85 gram kokoscreme (ook wel Santen genoemd)
- 2 el honing
- 1 tl vanille extract
- 1 el cacaopoeder voor de chocolade frosting
Tips:
- Zoek je nog handige cupcake vormen? Ik gebruik graag deze siliconen bakvormen.
- Andere toppings om te gebruiken zijn bijvoorbeeld gehakte noten, fruit en/of geraspte kokos.
- Gebruik een goede staafmixer of andere accesoire. Ik ben fan van deze.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix eerst alle droge ingrediënten en voeg daarna de rest toe. (Roer als laatst de cranberries/rozijnen erdoor indien gewenst) Verdeel over de 12 cupcakes en zet voor 30 minuten in de oven.
Maak nu de frosting. Hak de kokoscreme fijn. Pureer alle ingrediënten, op de cacaopoeder na, samen. Doe de helft hiervan in een aparte bak. Voeg nu de cacaopoeder toe aan je beslagkom en mix opnieuw.
Zodra de cupcakes zijn afgekoeld kun je ze de frosting en topping naar keuze geven. Geniet!