Deze chocoladomousse, van o.a. cacao en avocado, was voor mij één van de eerste ontbijt alternatieven die ik uitprobeerde tijdens mijn zoektocht naar een gezondere levensstijl. Aangezien dit mij deed realiseren dat gezond eten helemaal niet moeilijk of niet lekker hoefde te zijn, wil ik dit natuurlijk niet aan jullie onthouden. Door de zacht zoete smaken is dit ontbijt ook erg geliefd bij kinderen!
Er zijn allerlei variaties ontstaan op de van origine slagroom bevattende chocolademousse. Inmiddels is wel bekend dat melk niet goed is voor elk. Het wordt zelfs tot één van de meest voorkomende voedingsallergieën gerekend. Avocado daarentegen wordt goed verdragen, is rijk aan goede vetten en kan gemakkelijk omgezet worden in energie. Amandelen bevatten een scala aan mineralen, vitamines en plantaardige eiwitten. De rauwe cacaopoeder is rijk aan anti-oxidanten, wat de lichaamscellen bescherming biedt en het geeft natuurlijk de chocolade smaak aan mousse.
De chocolado mousse kun je ook prima als topping gebruiken op een cupcake of taartpunt!
Ingrediënten voor 2 porties:
- 1 avocado
- 1 kleine rijpe banaan
- 6 dadels zonder pit (of 3 medjouldadels ontpit)
- 1 el amandelpasta
- 2 el cacaopoeder RAW
Topping:
- Fruit naar keuze. Persoonlijk vind ik frambozen er heerlijk bij.
- Pure chocolade brokjes (+80%) of een crumble.
- Gehakte noten, pitten en zaden
- Geraspte kokos
Tips:
- Wil je een portie bewaren voor later? Voeg dan wat citroensap toe. Dit zorgt ervoor dat de avocado niet snel bruin wordt (oxideert).
- Houd je niet van cacao, kun je er niet goed tegen of wil je gewoon even variëren? Je kunt het prima vervangen door carobe poeder. Dit is wel wat zoeter. 1 eetlepel is dan voldoende.
Bereiding:
Zet je staafmixer alvast klaar voor gebruik. Week de dadels in gekookt water, zodat ze zich wat makkelijker laten pureren. Snij ondertussen de avocado open, haal voorzichtig de pit eruit en lepel het vruchtvlees eruit. Pureer nu alle ingrediënten samen.
De mousse is klaar voor gebruik. Versier het met de toppings naar keuze voor een feestelijke uitstraling en extra voedingswaarde. Geniet!