Gevulde courgette is een heerlijk, makkelijk en voedzaam ovengerecht. Het vullen van groentes met onder andere vlees, ui, knoflook, kruiden en natuurlijk nog meer groentes zorgt voor veel variatie binnen de maaltijd.
Courgettes bevatten weinig koolhydraten en zijn daarom ook als je wilt afvallen ideaal om te gebruiken. De schil laat je lekker zitten en was je alleen even schoon. Je haalt het vruchtvlees er makkelijk uit door met een mesje een inkeping te maken aan de randen en vervolgens met een lepel het ‘vlees’ eruit te lepelen.
Ook het vruchtvlees kun je natuurlijk weer gewoon gebruiken. Dit doe je door deze klein te snijden en mee te bakken met het groente potje voor de vulling. Zo gebruik je alsnog de hele groente.
In onderstaand recept gebruikte ik biologisch rundergehakt. Heb jij pas nog rood vlees gegeten? Verwissel dan het rundergehakt door kippengehakt. Voor een vegetarische maaltijd kun je het vervangen door een eetbare paddestoel als (kastanje)champignon, shiitake of bijvoorbeeld oesterzwam.
Ingrediënten voor 6 gevulde courgettes:
- 3 courgettes
- 500 gram rundergehakt (of kippengehakt)
- 0,5 prei
- 250 gram trostomaten
- 1 witte ui
- 2 tenen knoflook
- handje parmezaanse kaasvlokken
- handje verse basilicum
- gehaktkruiden
- scheutje tamarisaus
- 1 el kokosolie/milde olijfolie
Tips:
- Vond je dit een lekker bijgerecht? Probeer dan ook eens dit bakplaat-recept of deze quinoa-salade.
- Gevulde courgettes kun je los eten of aangevuld met bijvoorbeeld zilvervliesrijst, quinoa of gestoomde zoete aardappel.
Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden
Marineer het gehakt met gehaktkruiden en een scheutje tamarisaus.
Hol de courgettes uit door deze eerst te wassen en vervolgens in de lengte door het midden te snijden. Je maakt met een mesje een inkeping aan beide randen van de courgette helften. Nu kun je het vruchtvlees met een lepel voorzichtig eruit scheppen. Bewaar het vruchtvlees. Leg de uitgeholde courgettes alvast in een ovenschaal.
Snij de knoflook en ui klein en bak in een beetje kokos-of milde olijfolie lichtjes aan. Rul het gehakt tot het mooi bruin is.
Ondertussen snijd je de trostomaten in partjes en de prei in kleine reepjes. Deze voeg je toe aan je wokpan wanneer het gehakt helemaal bruin van kleur is. Bak het geheel nog eventjes kort door.
Vul tot slot de courgette helften met de vulling uit je wokpan. Leg er nog wat parmezaanse vlokken op en bak nog ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Versier met de basilicumblaadjes. Eet smakelijk.