Red (Beet) Lava Cake 🍓🍫

Deze red (beet) lava cake is echt een ideale cake. Het is binnen no time gemaakt en het is lekker! Je kunt het gebruiken als dessert, ontbijt, lunch of tussendoortje! Rijk aan vitamines, mineralen, eiwitten, vetten, vezels en anti-oxidanten, kortom een complete maaltijd.

Het begon in eerste instantie als dessert probeersel voor mij. Enige tijd geleden at ik namelijk voor het eerst een lava cake bij visite. Leuk en lekker met die gesmolten chocolade (lava) in het midden, maar heel vol met ingrediënten die ik er zelf nooit in zou stoppen. Het idee om een gezondere variant te maken was in ieder geval geboren.

Van het dessert bleef nog een restant over wat ik de volgende dag met wat kokosyoghurt smakelijk heb opgegeten als ontbijt. Toch wilde ik graag nog wat extra’s toevoegen. Dit kwam in de vorm van gekookte rode bieten.

Het geeft een mooie donkere kleur aan de lava cake, is mega gezond en de grap is, je proeft het geeneens! En laten we eerlijk zijn, lava is rood! De gesmolten aardbeien doen daar mooi eer. De rode bieten zorgen voor een donkerdere kleur en natuurlijk een hoop extra goede voedingsstoffen.

red lava cake

Ingrediënten

  • 200 gram havermout
  • 250 gram aardbeien
  • 25 gram cacao poeder
  • 3 bananen
  • 75 gram pure chocolade
  • 50 ml kokosboter
  • 3 tl wijnsteenbakpoeder
  • Optioneel: 250 gram rode biet (voorgekookt)

Topping:

  • geraspte kokos/kokosvlokken
  • goji besjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden en pureer de bananen (eventueel samen met de bieten)
  2. Weeg de havermout, kokosboter en cacaopoeder samen in een mengschaal. Voeg hier de bananen(bieten)puree en de bakpoeder aan toe. Roer goed door elkaar.
  3. Meng tot slot de aardbeien erdoor.
  4. Voeg de helft van het cakebeslag in een oven bestendige kom, leg de pure chocolade erover en giet nu de andere helft eroverheen.
  5. Zet nu voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Garneer met geraspte kokos of kokoschips en gojibesjes.

Tips

  • Deze cake eet je rechtstreeks uit de bakvorm of serveer je in aparte bakjes.
  • Eet je helemaal suikervrij, let dan goed op bij het toevoegen van de pure chocolade reep. Hoe hoger het cacao gehalte in de reep, hoe minder toegevoegde suikers.
  • Vind je dit een leuk recept? Dan is dit misschien ook wat voor jou: gebakken havermouteasy peasy donuts of tiramisu taart, maar dan gezond!

Ingrediënten

  • 200 gram havermout
  • 250 gram aardbeien
  • 25 gram cacao poeder
  • 3 bananen
  • 75 gram pure chocolade
  • 50 ml kokosboter
  • 3 tl wijnsteenbakpoeder
  • Optioneel: 250 gram rode biet (voorgekookt)

Topping:

  • geraspte kokos/kokosvlokken
  • goji besjes