Zin in een lekker en evenwichtig tussendoortje? Deze glutenvrije appel-muesli reep voorziet in een goede verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Het levert daardoor een slimme portie energie, zonder dat je daarna weer snel opnieuw trek krijgt.
Deze gezonde snack was bij mij een beetje in de vergetelheid geraakt. Vroeger maakte ik regelmatig allerlei varianten op de havermoutreep om als snack te nuttigen. Sinds ik de orthomoleculaire manier van eten toepas heb ik echter vaak aan drie hoofdmaaltijden voldoende. Nu eet ik zo’n reep dus als ontbijtje met een bakje plantaardige yoghurt ernaast.
Kinderen gebruiken daarentegen een hoop energie en zijn volop in de groei. Voor hun zijn 5 eetmomenten per dag juist de regelmaat en niet de uitzondering. Geef ze dan natuurlijk wel een goed uitgebalanceerd tussendoortje zoals deze. Tevens een leuke verassing als extraatje in de lunchbox.
Ingrediënten (voor 12 stuks):
- 125 gram havermout
- 25 gram zonnebloempitten
- 6 medjouldadels (ongeveer 100 gram)
- 2 kleine appels of 1 grote
- 1 banaan
- 3 el heet water
- 2 el cashewnotenpasta
- 2 tl kaneel ceylon
tips:
- Gebruik een standaard bakblik. Dan snijd je na het bakken de koek in repen in plaats van de repen te vormen met je handen.
- Nog zo’n leuk, evenwichtig tussendoortje is de black beans brownie. Deze wordt gemaakt van onder andere zwarte bonen, noten en natuurlijk pure chocolade.
- Bestrooi eventueel met een beetje kokosrasp. Nog meer vezels en extra zoet!
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een grote mengkom en een bakblik. Bekleed het bakblik met bakpapier.
Snijd de dadels in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten, behalve de appel, in de grote mengkom. Kneed met je handen tot een bal. Druk aan in het bakblik en zorg voor een evenredige verdeling.
Was de appel(s) en snijd deze in kleine blokjes. Leg de stukjes op je muesli-mix en druk zachtjes aan.
Zet het bakblik voor 10 minuutjes in de oven op 180 graden. Laat even afkoelen en snijd daarna in 12 repen.
Langer houdbaar in de koelkast. Geschikt om in te vriezen.