Dit zijn toch wel heel makkelijk te maken leuke, lekkere en verantwoorde donuts! Normaalgesproken zou ik er wel iets van groente aan toevoegen, zoals zoete aardappel, wortel of courgette. Maar in dit geval wilde ik zoveel mogelijk bij het originele donutrecept blijven. Aan de goedkeurende geluiden van mijn kinderen is dat ook prima gelukt!
Ik gebruik glutenvrije meelsoorten, omdat ik de darmen niet extra wil belasten met gluten. De psylliumvezels geven dit meel een betere structuur en helpen daarnaast de darmen opruimen. Ahornsiroop is een weinig bewerkt product en bevat mede daardoor nog veel mineralen. De vetten uit de roomboter en kokosnoot remmen onder andere de piek op de bloedsuikerspiegel door de aanwezige koolhydraten. Al met al een makkelijk en gezond alternatief voor de standaard donut.
Ingrediënten:
- 100 gram glutenvrij meel (bijvoorbeeld een mix van bananenmeel, tapiocameel en boekweitmeel)
- 75 gram ongezouten roomboter
- 4 eieren (vegan eitjes werken ook prima, zie tips hieronder)
- 2 el kokosroom (het dikke room uit een blik kokosmelk)
- 2 el ahornsiroop
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- 1 tl vanille extract
- 1 tl psylliumvezels
Topping (optioneel):
- 50 gram pure chocolade (+80%)
- 1 tl kokosbloesemsuiker
- 1 tl citroen- of sinaasappelrasp
- 1 tl kokosrasp
- klein handje gehakte noten
Tips:
- Geen eieren? Gebruik gebroken lijnzaad of chiazaad! 1 el zaadjes met 3 el water per ‘eitje’. 5 minuten laten inweken en klaar voor gebruik.
- Je kunt gehakte noten kopen, maar ook heel makkelijk zelf in een hakmolen hakken.
- Nog niet zoet genoeg voor jou? Pureer er de volgende keer eens een rijpe banaan doorheen.
- Als je er voor kiest om niet meteen een dubbele portie te maken (en in te vriezen) dan heb je als het goed is nog kokosroom over. Dit is nog een paar dagen houdbaar in de koelkast en kun je onder andere gebruiken voor door een smoothie!
Bereiding:
Ik gebruik zelf een wafelijzer, maar donutvormen voor in de oven kunnen ook. Verwarm in dat laatste geval de oven alvast even voor op 180 graden.
Smelt de roomboter. Klop de eieren (of zet de vegan ‘eitjes’ in de week). Mix alle overige ingrediënten alvast door elkaar. Voeg tot slot de gesmolten roomboter en jouw eieren er door. Het beslag is nu klaar voor gebruik. In ongeveer 5 minuten zijn de donuts klaar van het wafelijzer. In het gebruik van een oven duurt dit ongeveer 15 minuten.
Wanneer je een leuke en lekkere topping wilt gebruiken laat de donuts dan eerst even afkoelen. In de tussentijd smelt je de chocolade au bain marie. Dat wil zeggen in een kommetje boven een pan kokend water. Dip hier vervolgens je donuts in en versier met de overige topping ingrediënten.
De donuts zijn langer houdbaar in de koelkast. Tevens geschikt om in te vriezen.