Groene Linzen Soep 🍜

Een goede groente soep maakt iedereen wel eens toch? Ideaal om groente dat tegen de houdbaarheid loopt te gebruiken en zo verspilling tegen te gaan. Uiteraard krijg je dan alsnog veel goede vitamines, mineralen en vezels binnen.

Bij het gebruik van peulvruchten is er echter wel een aandachtspunt. Linzen bevatten namelijk anti-nutriënten die onder andere ervoor zorgen dat je minder van de mineralen zult kunnen opnemen als je daar niks aan doet. Gelukkig kun je de hoeveelheid anti-nutriënten verminderen door deze een hele nacht goed te laten weken, vervolgens goed af te spoelen met water, daarna minstens 30 minuten te koken en daarna opnieuw af te spoelen.

Hierna kun je de linzen gewoon meekoken met de rest van de groente en het bouillon. Het fijne aan linzen is dat het een van de grootste eiwitbronnen is op plantaardig gebied.

groente linzensoep

Ingrediënten (voor ongeveer 5 liter soep):

  • 2 liter water
  • 1 knolselderij 
  • 1 grote zoete aardappel 
  • 500 gram groene linzen (een dag in water geweekt)
  • 400 ml kokosmelk (bewaar eventueel een beetje ter garnering)
  • 1 wortel
  • 2 tomaten
  • 2 witte uien
  • 2 knoflooktenen
  • 1 el (kokos)olie (om de ui en knoflook in te fruiten)
  • 3 uienbouillon blokjes zonder gist
  • Peterselie, alfalfa en paprikapoeder ter garnering 

tips:

  • Als je een portie uit de vriezer haalt om op te warmen kun je makkelijk wat extra bottenbouillon toevoegen. Dit verdunt de soep en levert collageen en extra mineralen.
  • Houd jij van pittig? Vervang dan de rode paprikapoeder door cayennepeper ter garnering!
  • Meer tips voor het maken van een goede, gezonde soep vind je hier.
  • Probeer ook eens deze rode linzen soep.

Bereiding:

Spoel de geweekte groene linzen af. Kook deze 30 minuten en spoel opnieuw af. Breng opnieuw aan de kook in 2 liter water met 3 groentebouillonblokjes in een grote pan.

Was de venkel, wortels, tomaten en de zoete aardappel en snijd in grove stukken. Snij de rand van de knolselderij eraf, zodat deze ook schoon is. Snij ook deze groente in grove stokken. Voeg dit toe aan de kokende soep.

Snij de ui en knoflooktenen fijn en bak deze eventueel even kort aan in een koekenpan. Voeg hierna toe aan de soeppan.

Laat alles goed doorkoken, zodat de groentes zacht worden. Zet hierna de pan op laag vuur en laat nog een uurtje pruttelen zodat de smaken mooi samenvloeien.

Tot slot voeg je de kokosmelk toe en pureer je de soep tot een egale massa.

Garneer met verse peterselie, alfalfa en paprikapoeder.

Eet smakelijk!

groene linzen soep

🍀 Hoe is het recept bevallen? Ik zou het leuk vinden als je een reactie plaatst of deelt via de sociale media knoppen hieronder. Sharing = Caring 🍀