Zoek
Sluit dit zoekvak.

Lontong recept 🌾🍚

Lontong zijn rijstblokjes die je zowel koud als licht gestoomd kunt eten. Het is een kleefrijst dat je in Nederland bij de Indonesische toko kunt kopen. Je krijgt de rijst dan ongekookt mee in geperforeerde zakjes. In IndonesiŽ zelf rollen ze het traditioneel in bananenbladeren in plaats van de plastic zakjes. Dat zal ongetwijfeld gezonder zijn voor mens en milieu.

Naast witte rijst, bruine rijst, zwarte rijst, langkorrelrijst, risottorijst, zilvervliesrijst, Jasmijnse rijst, sushi rijst en basmati rijst werd het weer eens tijd voor een nieuwe variatie van rijst voor ons. Ik kende lontong nog van vroeger.

Toen ik nog jong was maakten mijn ouders dit namelijk wel eens klaar op aanraden van een goede vriend afkomstig uit IndonesiŽ. Eťn keer in de zoveel tijd werd dat dan ook lekker gegeten met een dikke laag zelfgemaakte pindasaus. Tegenwoordig weet ik het beter te doseren en neem ik minder van de rijst en meer van de groente.

Ik vind het fijn om verschillende wereldgerechten uit te proberen. De tijd van alleen maar aardappels, knolgroente en vlees ligt gelukkig achter ons. Met de introductie van nieuwe voedingsmiddelen trigger je ook nog eens het immuunsysteem. 

Kijk natuurlijk vooral naar wat voor jou en jouw gezin werkt. Voel je je opgeblazen of moe na een maaltijd? Dan probeer je het de volgende keer anders. Sommige mensen reageren bijvoorbeeld snel op peulvruchten of graan. 

Rijstvervangers als broccoli-, bloemkool- of linzenrijst staan hier ook regelmatig op het menu. Ik hou nou eenmaal van variatie. Verschillende vezels en bouwstoffen zorgen voor een gezonder afweersysteem.

Wil jij ook eens lontong maken voor de afwisseling? Zie dan hieronder hoe je dat bereid.

IngrediŽnten:

  • 2 zakjes lontong

Tips:

  • Lekker bij gekruid kipfilet, sperziebonen of kousenband en verse satťsaus.

Bereiding:

Leg de rijstzakjes in een een kookpan onder water. Kook het een half uur tot een uur hierin. De rijst zal gaan uitzetten in het zakje. Laat na het koken goed afkoelen op een rekje. 

Verwijder het zakje en snijd in blokjes. Je kunt het in de koelkast bewaren tot opdienen.

🍀 Hoe is het recept bevallen? Ik zou het leuk vinden als je een reactie plaatst of deelt via de sociale media knoppen hieronder. Sharing = Caring 🍀