Zoek
Sluit dit zoekvak.

Makkie Te Maken Temaki 🍱

Wordt dit de nieuwe “de kat krabt de krullen van de trap”? Probeer “makkie te maken temaki” maar eens 5x snel achter elkaar uit te spreken. Haha. Het is in ieder geval wel een toepasselijke naam voor deze heerlijke en voedzame sushirol.

Makkelijker dan de ‘gewone’ zeewierwrap (futomaki) vind ik het maken van deze sushi puntzakjes (temaki). Zo krijg je flink wat zeewier naar binnen wat erg mineraalrijk is. Denk aan magnesium, ijzer, jodium, selenium, zink en calcium!

De sushirijst heb ik dan niet op de traditionele manier gemaakt, want dat duurt echt heel lang. Om het easy peasy te houden doet bij mij de rijstkoker gewoon de truc.

Als groot sushi liefhebber was sushi dan ook mijn favoriete carbs-up tijdens mijn koolhydraatarme periode. Wanneer je langdurig weinig koolhydraten tot je neemt kan je lichaam vastlopen op verbranding. Door dan weer een koolhydraatrijke maaltijd te eten zet je het lichaam weer aan het werk.

Tegenwoordig eet ik koolhydraatbewust en heb daardoor geen problemen meer met mijn metabolisme. Meer weten over mijn verhaal met voeding? Klik dan hier. Ook zet ik regelmatig dus weer sushi op tafel.

Het is glutenvrij en voeding uit de zee biedt doorgaans fijne voedingsstoffen voor onze hersenen en het immuunsysteem.

temaki sushi zalm

IngrediŽnten voor 10 rollen:

 • 250 gram sushi rijst 
 • 2,5 tl bruine rijstazijn
 • 1 tl gemalen zeezout 
 • 2 zalm mootjes (ingekruid met gedroogde dille, gemalen citroengras en 4-seizoen peper)
 • 1 el milde olijfolie 
 • 1 grote avocado 
 • halve komkommer
 • 5 nori zeewierbladen 
 • 10 tl mayonaise 

tips:

 • Plakken de norivellen niet goed dicht? Leg een bakje met water klaar en bestrijk de uiteindes van het norivel met een beetje water.
 • Vind je het rollen nog steeds niks? Probeer dan eens deze (o)mega lekkere poke bowl.
sushi maken

Bereiding:

1?? Kook de rijst conform de verpakking in een rijstkoker.

2?? Bak de ingekruide zalmmoten in 1 el olijfolie tot deze aan alle kanten gegaard is. 

3?? Snijd de avocado in plakjes en de komkommer in reepjes van +-5 cm lang. 

4?? Knip de nori vellen met een schaar door de helft. Leg 1 halve vel op een snijplank met de ruwe kant naar boven. 

5?? Schep het zeezout en de bruine rijstazijn door de sushirijst. Beleg de linkerhelft van het nori velletje met een laagje rijst en leg diagonaal een stengel komkommer, een stukje avocado en wat zalm. Doe hier een tl mayonaise overheen.

6?? Rol er nu een patatzakje van door de norivel van links onderin over de vulling te leggen en vervolgens verder door te rollen. Bestrooi met wat sesamzaadjes indien gewenst. Herhaal stap 4 t/m 6 om de overige temaki te maken. 

temaki easy peasy sushi

? Hoe is het recept bevallen? Ik zou het leuk vinden als je een reactie plaatst of deelt via de sociale media knoppen hieronder. Sharing = Caring ?