Mihoen met pulled jackfruit en kimchi

Deze (rijst)mihoen schotel heeft als vleesalternatief de Aziatische vrucht genaamd Jackfruit. Het lijkt qua structuur op een ananas, maar zodra je deze verhit kun je hem uit elkaar trekken en lijkt het meer op vlees.

De ananas is niet alleen lekker, fris en fruitig, maar het komt ook met extra enzymen voor de maaltijd. Dit maakt het makkelijker het eten te verteren. Deze enzymen uit de ananasstukjes zorgen daarnaast voor een hogere eiwitbeschikking uit onder andere de zwarte ogen bonen.

De rode kleur hebben tomaten te danken aan een secundaire plantenstof genaamd lycopeen. Dit is een anti-oxidant die wij zelf niet kunnen aanmaken en dus alleen via onze voeding kunnen binnenkrijgen. Lycopeen komt pas goed vrij door middel van verhitting. Verwarm daarom als het even kan je tomaten eerst voordat je ze opeet.

pulled jackfruit eetstokjes

Ingrediënten voor 4 porties:

  • 200 gram glutenvrije mihoen (gemaakt van rijstbloem of boekweitmeel bijvoorbeeld)
  • 225 gram jackfruit (uitlekgewicht, biologisch, uit blik)
  • 240 gram zwarte ogen bonen (uitlekgewicht, biologisch, uit blik)
  • 250 ml kokosmelk
  • 200 gram ananas (diepvries)
  • 200 gram biologische cherry tomaatjes
  • 1 rode ui
  • 25 gram pijnboompitten
  • 25 gram pompoenpitten
  • 1 el kokosboter (om in te bakken)
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl zeezout
  • Kruiden naar smaak (bijv. chili, kaneel, kardemom en knoflookpoeder)

Tips:

  • Lekker met een scheutje tamari saus.
  • Toch liever een stukje vlees? Gebruik dan bijvoorbeeld biologische kippendijfilet in plaats van de jackfruit.
  • Als je dit lekker vindt is de quinoa maaltijdsalade vast ook wat voor jou!

Bereiding:

Kook de rijstmihoen 4 minuten in water en laat daarna uitlekken in een vergiet. Bak de pijnboompitten zonder olie voorzichtig bruin. Snijd de rode ui in snippers en bak tot ze glazig zijn in de kokosboter. Voeg nu de jackfruit, kokosmelk en jouw favorieten kruiden toe. Laat 10 minuten zachtjes koken.

Laat de bonen uitlekken in een vergiet. Halveer de cherry tomaten. Bak beiden nog eens 5 minuten mee in de curry.

Schep de rijstmihoen in een kom en bestrooi met de olijfolie, pompoen- en pijnboompitten. Schep de jackfruit curry er nu naast en versier met de ananas. Tot slot voeg je nog wat zeezout naar smaak toe.

Mihoen pulled jackfruit kimchi
 🍀 Hoe is het recept bevallen? Ik zou het leuk vinden als je een reactie plaatst of deelt via de sociale media knoppen hieronder. Sharing = Caring 🍀