Wie is er niet dol op plankjes met lekker eten erop? Vroeger legde ik er dan van die toastjes of mini crackers op. Niet wetende dat dat nou juist de dikmakers waren van het hele plankje. Tegenwoordig vervang ik deze dus door onder andere zelfgemaakte tahincrackers.
De monkeyplatter, zoals ik het pas leerde kennen via de rapley (baby-led weaning) methode, is een stuk gezonder. Door voeding in zijn geheel of in stukjes aan te bieden leren kinderen ‘echt’ voedsel herkennen. Het stimuleert het aanleren van gezond eetgedrag op latere leeftijd.
Voor de kleinere kids hou je het beter zo simpel mogelijk. Voor hun is alles nieuw. Denk aan fruit en groentes (eventueel gestoomd) met een stukje kipworst of een gekookt eitje bijvoorbeeld. Door de variatie nodigt het uit om te proeven en te eten.
Voor de gevorderde kinderen en als je natuurlijk zelf wilt mee snacken kun je allerlei leuke en feestelijke creaties bedenken. Wat dacht je van paprikabootjes met tonijnsalade, medjouldadels met parmaham, havermout- of zadencrackers, komkommer met brie/camembert, gevulde eieren, carpaccio rolletjes, augurken met kalkoensalami, witlofbootjes met garnalen en knoflook, olijven en verschillende noten.
Je kunt er ook groentespreads naast zetten om in te dippen, zoals hoummous, guacemole of baba ganoush. Bij ons thuis vragen de kinderen in ieder geval regelmatig om een ‘plankje’ neer te zetten. Dat voelt al snel aan als een feestje.
Ingrediënten tahincrackers:
- 3 el tahin (sesampasta)
- 2,5 el kokosmeel
- 2,5 el kokosolie
- 2 el lijnzaad
- 1 el chiazaad
- 1 ei (biologisch en/of vrije uitloop)
- 1 tl kruiden naar smaak (bijv.: rozemarijn en tijm)
- Zeezout (voor de topping)
Tips:
- Voeg voor de variatie ook eens wat zonnebloem- of pompoenpitten toe.
- Beleg inspiratie nodig? Klik dan hier.
- Je kunt er ook kleine ronde crackers van maken. Je ziet ze op het plankje van de bovenste foto op deze pagina. Dit doe je door een siliconen mal voor cupcakes te gebruiken. Lekker als snack en veel makkelijker te makken! Het deeg hoef je namelijk alleen maar aan te drukken met de achterkant van een lepel in de cupcakevorm.
Bereiding:
Zet de oven aan op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maal de lijnzaadjes met een keukenmachine (bijv. hakmolen) tot gebroken lijnzaden.
Meng alle ingrediënten, behalve het zout, goed door elkaar in een kom. Stort het deeg vervolgens op de bakplaat uit (of gebruik een cupcake siliconen mal, zie tips!) en leg daaroverheen nog een vel bakpapier.
Nu rol je het mengsel met een deegroller uit zodat je een dunne laag krijgt. Haal het bovenste vel er weer af en maak alvast met een mesje de contouren van je crackers in het deeg.
Bestrooi je deeg nog even met wat zout en bak het nu in ongeveer 12 minuten lichtbruin in de oven. Je kunt nu de crackers langs de voorgesneden lijnen doorsnijden en/of in kleinere stukjes breken voor over de salade of om gewoon lekker van te knabbelen.
Ze zijn een aantal dagen houdbaar in een afgesloten bakje.