Deze blueberry no bake no cheesecake is niet moeilijk te maken. Het is wel net ietsjes meer werk dan wat je normaalgesproken van mij gewend bent. Soms zijn er echter van die momenten dat je net even iets meer uit de kast wilt halen. Bijvoorbeeld voor een verjaardag of een andere speciale gebeurtenis. Zo is deze taart ontstaan. Glutenvrij, melkvrij en vrij van geraffineerde suikers. Wat zit er dan wel in?
De romige vulling komt door de kokosyoghurt en cashewnoten. Dit vervangt dus de zuivel die je normaalgesproken in dit soort cheesecakes vind. Het is hierdoor voor de meeste mensen een stuk makkelijker te verteren, wat het op zijn beurt weer voedzamer maakt. De verschillende fruitsoorten zorgen voor de zoetheid in dit recept.
Gelatine levert mooie eiwitten op. Wil je echter liever een veganistische taart? Vervang dan de roomboter door kokosolie en de gelatine door agar agar poeder. 1 blaadje gelatine is ongeveer 0,4 gram poeder. Agar agar hoef je niet vooraf in water te weken. Wel moet het enkele minuten koken in heet water.
Ingrediënten:
Bodem:
- 75 gram havermout
- 75 gram notenmeel (bijvoorbeeld amandelmeel)
- 40 gram roomboter
- 40 gram dadels
- 1,5 tl kaneel
- 1 vegan ei (meng 1 el gebroken lijnzaadjes met 3 el water, laat 5 minuten weken)
Vulling:
- 500 gram kokosyoghurt
- 250 gram cashewnoten (minstens 4 uur in water geweekt)
- 1 banaan
- 5 gelatine blaadjes
Topping/Twist:
- 250 gram bosbessen (bijv. blauwe bessen, bramen, frambozen, aardbeien e.d.)
- 2 gelatine blaadjes
Tips:
- Wil je een wat knapperigere koek? Bak hem dan, voordat je de vulling erop doet, 10 minuutjes op 180 graden.
- Je kunt 1 grote taart maken, maar ook losse vormpjes gebruiken voor persoonlijke taartjes.
- Houd jij wel van zoete ontbijtjes? Probeer dan ook eens deze bananen cupcakes, glutenvrije eierkoeken en/of fruitpizza.
Bereiding:
Kluts het vegan eitje. Smelt de roomboter en pureer deze samen met de dadels. Voeg alle ingrediënten voor de bodem samen en druk aan in je bakvorm. Zet in de koelkast om te harden.
Week de gelatine blaadjes voor de vulling in koud water voor 5 minuten. Pureer ondertussen de cashewnoten met de banaan samen. Kook een klein laagje water in een pan om de gelatine blaadjes vervolgens om en om in op te laten lossen. Voeg alle ingrediënten voor de vulling nu samen, roer goed door en verdeel over de koekbodem. Zet in de koelkast om te harden.
Week de gelatine blaadjes voor de topping in koud water voor 5 minuten. Pureer ondertussen de bosbessen. Kook een klein laagje water in een pan om vervolgens de gelatine blaadjes om en om in op te laten lossen. Voeg alle ingrediënten samen en verdeel over de taart. Voor een twist, zoals op de ronde taart hierboven, roer je met een roerstaafje of saté prikker voorzichtig door de vulling. Laat hierna minimaal 3 a 4 uur opstijven in de koelkast.
Eet smakelijk!