“Vanmiddag ga ik boterkoek maken”, zei ik. “Wat is boterkoek, mama?”, vroeg mijn zoon. Dat is een hele vette koek, jongen, met lekker veel roomboter! was mijn antwoord.
Hij weet inmiddels al dat er gezondheidsbevorderende en gezondheidsondermijnende vetten zijn. Nou ja, hij is zes jaar oud, dus dan noemen we dat simpelweg goed of slecht.
Roomboter bevat in tegenstelling tot vele geraffineerde, plantaardige vetten weinig linolzuur. Vanwege de verhouding tussen verschillende omega vetzuren moet je van dat zuur niet te veel binnen krijgen. Daarnaast zet een teveel aan linolzuur het immuunsysteem onder druk.
Eet je liever wel plantaardig? Ik denk dat je de roomboter in dit recept ook prima kan vervangen door kokosboter. Ook een prima vet om in en mee te bakken.
Maar ik zocht in deze naar een recept dat dicht bij het originele exemplaar zou komen. Dat is gelukt! Het is ook nog eens helemaal vrij van gluten en bevat zelfs een toegevoegde groente.
Ideaal dus om op tafel te zetten als je een keer wat lekkers, maar toch gezonds bij de koffie/thee wilt serveren. Of wat dacht je van een klein stukje mee in de lunchtrommel! Laat je het me weten of het is bevallen?