Tiramisu taart, maar dan gezond ☕️🍫

Wie beweert dat gezond eten inboeten is op genieten heeft deze tiramisu taart nog niet eerder gegeten! Ben jij dol op chocolade en koffie? Dan ga je deze taart sowieso waarderen. Het is een no bake variant. Het enige wat je aan attributen nodig hebt is een goede pureerstaaf, mengkom, hakmes (voor de kokoscreme) en een bakvorm.

Anders dan het originele Italiaanse recept is dit een variant zonder toegevoegde suikers, melk en alcohol. De dadels en chocolade in deze taart zorgen voor voldoende zoetheid. Uiteraard is de taart vrij van gluten, zoals je van mij gewend bent.

De veelzijdigheid van deze taart is enorm. Je kunt hem als dessert serveren, als snack nuttigen, tijdens een feestje opdienen of zelfs als ontbijt eten. Voeg in dat laatste geval nog wel even wat extra fruit toe, zodat je voldoende vezels binnenkrijgt om even op te teren. Chocolade combineert goed met frambozen, maar kijk vooral naar wat jij lekker vindt.

tiramisu taart gezond

Ingrediënten

Bodem:

  • 150 gram notenmeel (ik gebruikte gemalen cashewnoten)
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 1 tl cacaopoeder
  • snufje zeezout

Vulling:

  • 400 ml kokosroom
  • 200 gram kokoscreme (1 pak santen)
  • 5 gelatine blaadjes
  • 1 kopje espresso koffie
  • 75 gram dadels zonder pit
  • 50 gram gehakte pure chocolade
  • 1 tl vanille extract

Topping:

  • cacaopoeder
  • frambozen
  • pistache noten

Bereiding

  1. Je begint met de bodem. Maak de boter vloeibaar door deze te verhitten. Meng de ingrediënten voor de bodem goed door elkaar. Druk aan met een lepel in een taartvorm. Zet in de koelkast om op te stijven.
  2. Voor de vulling laat je de gelatine blaadjes minstens 5 minuten weken in een laagje koud water. Maak nu een heet kopje espresso en los hier de uitgeknepen gelatine 1 voor 1 in op. Pureer dit vervolgens samen met de dadels tot een papje.
  3. Hak de kokoscreme grof. (Het vette randje is kokosboter en kun je bewaren om later in te bakken) Pureer samen met de kokosroom tot een geheel. Meng dit met alle overige ingrediënten voor de vulling.
  4. Hak tot slot de pure chocolade in kleine stukjes en roer dit door de vulling heen. Giet dit mengsel over de eerder gemaakte bodem en laat nog minstens 3 uur in de koelkast opstijven.
  5. Versier met cacaopoeder, frambozen en pistachenoten alvorens het op te dienen.

Tips

  • Ben je geen fan van koffie? Dan kun je de espresso vervangen door een kopje warme chocolademelk.
  • Kokosroom kun je makkelijk van het kokoswater scheiden door een blik kokosmelk een dag in de koelkast te zetten. Het water zakt en de room schep je er zo uit!
  • Als je dit een lekkere taart vindt, is deze blueberry no bake no cheesecake wellicht ook iets voor jou. Of wat denk je van deze paarse ontbijttaartjes?

Ingrediënten

Bodem:

  • 150 gram notenmeel (ik gebruikte gemalen cashewnoten)
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 1 tl cacaopoeder
  • snufje zeezout

Vulling:

  • 400 ml kokosroom
  • 200 gram kokoscreme (1 pak santen)
  • 5 gelatine blaadjes
  • 1 kopje espresso koffie
  • 75 gram dadels zonder pit
  • 50 gram gehakte pure chocolade
  • 1 tl vanille extract

Topping:

  • cacaopoeder
  • frambozen
  • pistache noten