Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zomerse salade met meloen šŸ„—

Op een mooie, zomerse, zonnige dag heb ik meestal niet zoā€™n behoefte aan een warme maaltijd. De rijstnoedels uit deze zomerse salade maakte ik dan ook van te voren klaar, zodat deze de tijd had om af te koelen. Oorspronkelijk maakte ik dit recept overigens als pastasalade.

Echter sinds wij geen gluten meer eten behoort pasta (van tarwegraan) dus niet meer tot ons dieet. Er zijn leuke alternatieven, maar die zijn doorgaans van peulvruchten gemaakt. Dat hadden we deze week al een aantal keer gegeten, en met variatie als sleutelwoord heb ik dus gekozen voor noedels op basis van rijst.

Rijst is weliswaar een graansoort, maar wel ƩƩn die over het algemeen beter verdragen wordt. Dit komt onder andere omdat rijst, net als andere glutenvrije graansoorten, niet over het antinutriƫnt gliadine beschikt.

Dit stofje kan onze darmwand verhoogd doorlaatbaar maken, waardoor eiwitten in grotere structuren onze bloedbaan kunnen bereiken en hier een allergische reactie kunnen veroorzaken. Van de mensen met neurologische klachten, zoals depressie, schizofrenie en persoonlijkheidsstoornissen, heeft 57% verhoogde antistoffen tegen gliadine. Een glutenvrij dieet brengt verbetering in de symptomen, terwijl bij re-integratie de symptomen weer verergeren.

Weer even terug naar wat vrolijkers, namelijk deze heerlijke, frisse salade. Meloen wordt vaak samen met ham gegeten, omdat het zoute een lekkere combinatie is met het zoete. In deze salade zorgt de feta kaas voor het zoutige. De geroosterde pijnboompitten leveren wat mooie vetten op en de rucola geeft het geheel wat pit. Een echte prikkeling voor je smaakpapillen.

Ingrediƫnten

  • 225 gram rijstnoedels (ik gebruikte Thaise bruine rijst noedels)
  • 1 meloen
  • 150 gram feta kaas
  • 50 gram pijnboompitten
  • 50 gram gewassen rucola
  • 1 rode ui

Dressing:

  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl mayonaise
  • 1 tl honing
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

  1. Week de rijstnoedels 2 minuten in gekookt water en spoel daarna af met koud water.
  2. Bak de pijnboompitten zonder olie voorzichtig bruin.
  3. Snijd de rode ui, feta kaas en meloen in de gewenste grootte.
  4. Maak nu de dressing door alle ingrediƫnten door elkaar te roeren. Schep dit nu door de rijstnoedels heen. Dit is de basis van je maaltijdsalade.
  5. Nu kun je de salade verder opbouwen met de klein gesneden ui, meloen en fetakaas.
  6. Tot slot leg je de rucola erop en strooi je er de pijnboompitten overheen.

Tips

  • Ik kocht de rucola bij een biologische, lokale tuinier. Werkelijk waar, zo mooi groot heb ik die blaadjes nog nooit eerder gezien!
  • Ook lekker met kleingesneden gerookte kipfilet erbij!
  • Ook zo dol op salades? Probeer dan ook eens deze van bleekselderij, appel en walnoot of deze quinoa salade.

Ingrediƫnten

  • 225 gram rijstnoedels (ik gebruikte Thaise bruine rijst noedels)
  • 1 meloen
  • 150 gram feta kaas
  • 50 gram pijnboompitten
  • 50 gram gewassen rucola
  • 1 rode ui

Dressing:

  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl mayonaise
  • 1 tl honing
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • peper en zout naar smaak