Nutty Ontbijtkoek 💛

Vroeger at ik graag een dikke plak standaard ontbijtkoek met een flinke laag roomboter erop. Ik dacht dat dit laatste de quilty pleasure en de dikmaker was. Little did I know..

Nu heb ik altijd biologische roomboter in huis en nooit meer die ontbijtkoek. Heel soms ga ik nog wel eens de nieuwere varianten af in de supermarkt, maar schrik dan toch altijd weer van de ingrediëntenlijst.

Glucose-fructosestroop (hoofdingrediënt!), bloem, gekarameliseerde suikerstroop en nog maar wat extra suiker natuurlijk. Kortom, alleen maar suiker eigenlijk.

Dan maar zelf maken als je een voedend ontbijt wil in plaats van enkel vullend. Dat laatste is ook maar van korte duur, want binnen no-time heb je uiteraard weer honger. Je lichaam trapt er niet in en wil toch echt gevoed worden. Kijk eens wat het effect is op jouw lichaam wanneer je onderstaande ontbijtkoek hebt gegeten.

ontbijtkoek gezond

Ingrediënten

    • 125 gram boekweitmeel
    • 125 gram amandelmeel
    • 200 ml kokosyoghurt
    • 2 el milde olijfolie
    • 2 eieren (vrije-uitloop of biologisch)
    • 2 el honing
    • 1 tl vanille extract
    • kruidenmix: 3 tl kaneel, 1 tl anijszaad gemalen, 1 tl kardemomzaad gemalen en een snufje citroengras.
    • 2 tl zuiveringszout + 1tl appelciderazijn

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Zet het zuiveringszout en appelciderazijn even apart.
  3. Mix eerst de natte ingrediënten (ei, yoghurt, honing, vanille-extract en de olijfolie)
  4. Voeg de droge ingrediënten toe.
  5. Voeg nu het zuiveringszout met het azijn toe. Let op: dit gaat gisten! Roer goed door het mengsel heen.
  6. Giet het mengsel tot slot in een cakevorm en zet voor 45 minuten in de oven.

Tips

    • Doe er een lekkere laag ongezouten biologische roomboter op.
    • Als topping gebruikte ik nog meer nootjes, namelijk 50 gram gehakte notenmix. Dat mengde ik met 3 tl ahornsiroop en 1 tl rauwe cacaopoeder. Goed door elkaar roeren en aanbrengen op de ontbijtkoek na het bakken.
    • Houdt jij van kruidkoek? Probeer dan ook eens deze speculaasjes!

Ingrediënten

    • 125 gram boekweitmeel
    • 125 gram amandelmeel
    • 200 ml kokosyoghurt
    • 2 el milde olijfolie
    • 2 eieren (vrije-uitloop of biologisch)
    • 2 el honing
    • 1 tl vanille extract
    • kruidenmix: 3 tl kaneel, 1 tl anijszaad gemalen, 1 tl kardemomzaad gemalen en een snufje citroengras.
    • 2 tl zuiveringszout + 1tl appelciderazijn