Bataat Patat 🍠

Wij eten regelmatig gezondere friet, gemaakt van groente in plaats van aardappel. Frietjes van knolselderij, aardpeer of pastinaak bijvoorbeeld. Van die laatste staat een heel lekker recept op mijn website. Klik hier voor dat recept.

Maarrrr, deze patat van zoete aardappel komt het dichtst in de buurt van het originele patatgevoel. Ik gebruikte de  kruiden die ik zelf altijd het lekkerst vind bij bataat (zoete aardappel), maar ik voegde iets extra’s toe. Namelijk maizena, het zetmeel van mais. Dat is glutenvrij en geeft net dat lekkere krokantje aan het patat. 

bataat patat

Waarom zoete aardappel in plaats van de gewone aardappel? Zoete aardappel is een knolgroente, het bevat meer gezonde voedingsvezels, heeft een lagere Glycemische Index, bevat veel beta-caroteen en meer calcium en vitamine c dan de gewone pieper.

zoete aardappel patat

Ingrediënten voor 4 porties:

  • 1 kg zoete aardappelen
  • 1 el milde olijfolie
  • 1 el maizena
  • 1 tl tijm
  • 1 tl rozemarijn
  • snufje zeezout

Tips:

  • Week de zoete aardappelfrietjes voor minstens een half uur in een laagje water voor een nog krokanter frietje. Je moet ze dan echter wel weer heel goed drogen (met bijvoorbeeld een schone theedoek) voordat je ze marineert.
  • Doe het zeezout pas na het bakken op de patatjes. Zo behoud je meer mineralen!

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de aardappelen schoon onder lauw water, verwijder eventueel wat vieze plekjes van de schil en snij in patatreepjes. (Zie tips voor een nog krokanter zoete aardappel frietje)

Maak de marinade door de overige ingrediënten, behalve het zeezout, te mengen. Marineer de patatjes hiermee en laat even intrekken.

Leg de frietjes op een bakrooster bekleed met bakpapier en zet voor 40 minuten in de oven. Draai ze halverwege even om. Gebruik eventueel de laatste minuten de hetelucht oven om het mooie bruine randje te creëren.

zoete aardappel frietjes

🍀 Hoe is het recept bevallen? Ik zou het leuk vinden als je een reactie plaatst of deelt via de sociale media knoppen hieronder. Sharing = Caring 🍀