Toen ik de vraag kreeg of ik nog een lekker en gezond(er) recept wist voor pepernoten ben ik meteen aan de slag gegaan. Ik trok mijn lade met meelsoorten open en daar lag onder andere tapiocameel.
Tapioca wordt gemaakt uit het zetmeel van een gedroogde cassavewortel, ook wel maniok genoemd. Een glutenvrije en vezelrijke groente uit de tropen die we hier in Nederland voornamelijk kennen van de cassave-chips (kroepoek). Het is een handig bindmiddel en door zijn witte kleur en neutrale smaak ook goed in bakrecepten te gebruiken. Let op: eet cassavewortel nooit rauw.
Terug naar de pepernoten. Door toevoeging van onder andere kokosolie en kruiden maak je er een slimmer product van. Gelukkig vinden kinderen, die nog steeds in de kleifase zitten, het ook erg leuk om te helpen balletjes draaien. Een keertje in het jaar is dit toch best te doen? Tot ik een mal kan vinden natuurlijk. 😉 Het recept, overigens helemaal paleo, vind je hieronder.
Laat je me weten of het je smaakt? Bij ons waren ze in ieder geval vrij snel op. Ook leuk ter variatie waren de chocolade pepernoten.
Ingrediënten voor +- 100 stuks:
- 150 gram tapiocameel
- 100 gram amandelmelk
- 75 gram kokosolie
- 50 gram boekweitvlokken
- 40 gram ahorn siroop (maple syrup)
- 15 gram speculaaskruiden
- 1 theelepel wijnsteenpoeder
- 1 theelepel vanille poeder/extract
- snufje zout
Topping:
- 50 gram pure chocolade (85%+)
Tips:
- Wissel af met meelsoorten. Gevarieerd eten blijft belangrijk.
- Voor het dippen van de pepernoten in chocolade gebruikte ik eetstokjes. Even dippen, omdraaien, dippen en laten uitharden op bakpapier. Makkelijker dan met een lepel.
- Vond je dit een lekker en geslaagd recept? Dan zijn deze speculaasjes ook wat voor jou!
Bereiding:
Verwarm de oven op 160 graden
Meng alle ingrediënten, eerst de droge dan de natte, en kneed tot een deegbal.
Draai ongeveer 100 balletjes hiervan en druk voorzichtig aan op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Bak ongeveer 12 minuten lang en laat daarna afkoelen.
Voor de chocolade dip smelt je 50 gram pure chocolade au bain marie (in een glazen kom boven kokend water). Haal van het vuur en dip de helft van de pepernoten door ze vast te klemmen tussen twee eetstokjes in de chocolade. Dip, keer om en dip nogmaals. Laat hierna afkoelen op het bakpapier. Dit kan eventueel in de koelkast om het proces te versnellen.