Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nacho Cheese Please 🌽🧀

ďGive me some nacho cheese pleaseĒ. 

Een verslavend lekkere combinatie van tortilla chips met gesmolten kaas. Logisch, ik zal je uitleggen waarom.

Tortilla is gemaakt van mais. Deze graansoort heeft een hoge glycemische index. Dit zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Dat geeft je een tijdelijk goed gevoel.

Kaas, meestal gemaakt van koemelk, bevat o.a. lactose (melksuiker) en caseÔne (melkeiwit). Dat laatste triggert ons hormonale beloningssysteem (endorfine) en geeft eveneens een tijdelijk gelukzalig gevoel.

Echter, omdat dit slechts tijdelijk is wil je dit gevoel graag herbeleven. De hormonen die vrijkomen zorgen namelijk voor een afname van stress en angst. Dit zet dus overeten (en emo-eten) in de hand.

Jeetje, dat is dus niet bepaald goede voeding zul je nu denken. Uiteindelijk is de voedingswaarde de optelsom van de goede en slechte eigenschappen van een voedingsmiddel. Ook de samenstelling van een menu heeft invloed op het effect van de maaltijd op je lichaam.

Daarnaast verschilt ook nog eens per individu of je iets goed kan verteren of niet. Genen en darmgezondheid spelen daarin weer een rol. Mijn coachingstrajecten zijn dan ook altijd maatwerk. Ik leer je de voor jou slimmere keuzes en samenstellingen te maken op basis van jouw huidige eetpatroon.

Voor deze comfort maaltijd gebruikte ik biologische maischips, witte-en rode ui, verse knoflook en saladekaas van geitenmelk. Geitenmelk lijkt qua samenstelling meer op de eiwitten van de mens. Hierdoor is het makkelijker te verteren dan zuivel van de koe.

Het toevoegen van ui en knoflook zorgt voor een betere verzadiging en levert mooie microstoffen op voor je immuunsysteem. De guacemole is ook een samenstelling van allerlei groentes. De vetten uit de avocado remmen het stijgende effect van de maischips op de bloedsuikerspiegel. Het recept voor deze avocadodip vind je hier.

nacho cheese guacemole

IngrediŽnten:

  • 200 gram tortilla chips
  • 300 gram biologisch gehakt†
  • 150 gram saladekaas (van geitenmelk)
  • 1 rode ui
  • 1 witte ui†
  • 1 knoflookteen†
  • 2 el chimichurri kruiden
  • 1 el milde olijfolie om in te bakken†

Tip:

  • chimi churri kruiden is een kruidenmix. Je kunt dit ook zelf maken door de volgende kruiden te mixen: paprika, peterselie, tijm, bonenkruid, basilicum, peper, oregano, laurier, chillipeper, en zeezout.
  • ook lekker is een rode paprika kleinsnijden en deze toevoegen aan de maaltijd voor je het de oven in schuift. Levert ook weer vitamine c!

 Bereiding:

Zet een ovenschaal klaar en verwarm de oven alvast op 180 graden.

Kruid het gehakt in met de chimichurri kruiden en snij de uien en knoflookteen klein.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de kleingesneden ui. Voeg hierna de knoflook en het gekruide gehakt toe. Rul het gehakt tot deze helemaal bruin is.

Ondertussen kun je de saladekaas in blokjes snijden.

Spreid de tortilla chips over de ovenschaal uit. Hierboven leg je het gehaktmengsel en tot slot de blokjes saladekaas. Schuif nu voor ongeveer 10 minuten in de oven. Het is klaar zodra de kaas gesmolten is.

Serveer met de guacemole.

maischips ovengerecht

🍀 Hoe is het recept bevallen? Ik zou het leuk vinden als je een reactie plaatst of deelt via de sociale media knoppen hieronder. Sharing = Caring 🍀