Makkelijk glutenvrij brood om zelf te maken 🥖

Heerlijk van structuur, licht van buiten en donker van binnen is dit makkelijk en glutenvrij brood. Vol met vezels en rijk aan resistent zetmeel. Jij smult en je darmflora ook!

Er is geen tijd nodig om het deeg te laten rijsen. Wel moet je even geduld hebben tot de oventijd erop zit, terwijl de geur van versgebakken brood je neus al bereikt.

Door de rijke dichtheid aan voedingsstoffen ben je snel verzadigd en geeft het langdurig energie. Je doet daardoor ook langer met dit broodje, dan met een standaard luchtig (en vrij leeg) brood.

Dit glutenvrije brood bevat uiteraard geen tarwe of speltmeel. Beide bevatten immers gluten. Wel heb ik extra vezels in de vorm van psyllium toegevoegd. Dit geeft verzadiging en het helpt daarnaast ook voor de stoelgang.

Maar bezint, eer ge begint.. want hierna zal je voortaan zelf je brood willen bakken. Je hebt geen broodbakmachine nodig, wel een ovenbestendige cake- of broodvorm.

Ingrediënten

  • 500 ml water
  • 300 gram havermoutmeel
  • 150 gram boekweitmeel
  • 100 gram teffmeel
  • 50 gram pitten/zaden (bijvoorbeeld pompoen- en zonnebloempitten, chiazaad)
  • 4 el ahornsiroop
  • 2 el psylliumpoeder
  • 2 el arrowroot poeder
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder (met 1 el appelciderazijn)
  • 1 tl zeezout 

Bereiding

  1. Begin met de bakpoeder in een mengkom en schenk hier de eetlepel azijn over. Let op: dit gaat bruizen!
  2. Vervolgens meng je eerst alle droge ingrediënten hierdoor. Voeg hierna het water toe en kneed tot een stevige massa.
  3. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  4. Leg de deeg nu in de bakvorm en druk voorzichtig aan. 
  5. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 50 minuten.

Tips

  • laat het brood even afkoelen, snij in plakjes en vries deze in porties in. Zo kun je er nog langer mee doen!
  • Ook lekker brood om in het broodrooster of onder de grill weer op te warmen.
  • Inspiratie voor lekker en gezond beleg nodig? Kijk dan even bij de zadencrackers met 7x gezonde beleginspiratie.

Ingrediënten

  • 500 ml water
  • 300 gram havermoutmeel
  • 150 gram boekweitmeel
  • 100 gram teffmeel
  • 50 gram pitten/zaden (bijvoorbeeld pompoen- en zonnebloempitten, chiazaad)
  • 4 el ahornsiroop
  • 2 el psylliumpoeder
  • 2 el arrowroot poeder
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder (met 1 el appelciderazijn)
  • 1 tl zeezout