Quinoa maaltijdsalade 🥗🍄

Lang geleden heb ik bij een vriendin voor het eerst een heerlijke quinoa maaltijdsalade gegeten. Sindsdien eten wij quinoa als maaltijdsalade het hele jaar door. De toppings veranderen wel van tijd tot tijd en zijn afhankelijk van het seizoen.

Nu dat ik deze salade weer maak is het bijna zomer en zijn er weer verse radijsjes beschikbaar. Ook neig ik met warm weer naar meer fris fruit bij de maaltijden. De basis blijft echter hetzelfde: gekleurde quinoa met tuinbonen met een dressing van olijfolie, citroensap en citroenrasp.

Wellicht vind je het leuk om te weten dat quinoa een pseudo-graan is. Het beschikt daardoor over andere kwaliteiten dan volle graan. Quinoa is een zaadsoort die over alle 8 essentiële aminozuren beschikt. Men noemt een voedingsstof essentieel als we het zelf niet kunnen aanmaken zonder daarvoor de juiste bouwstoffen uit onze voeding te hebben genuttigd. We zijn hiervoor dus afhankelijk van onze voeding.

Aminozuren heb je weer nodig om eiwitten aan te maken. Met een portie quinoa ben je dus al een hoop aminozuren rijker, maar ook de eveneens essentiële vetzuren omega 3 en 6! Hiernaast bevatten ze ook nog eens een boel mineralen. Nu snap je denk ik wel waarom quinoa als superfood wordt betiteld en ik deze salade ten harte aanbeveel.

Ingrediënten

  • 300g (gekleurde) quinoa
  • 200 gram tuinbonen (biologisch uit de diepvries)
  • 1 citroen (biologisch)
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl zee- of himalayazout

Toppings:

  • 250 gram mangoblokjes
  • 150 gram shiitake (+ 1 el kokosboter om in te bakken)
  • 150 gram wortels
  • 100 gram walnoten
  • 50 gram witte radijs
  • 15 gram microgroentes

Bereiding

  1. Kook de quinoa conform de verpakking samen met een theelepel kaneel. Na 5 minuten koken kun je de diepvries tuinbonen erbij doen. De quinoa neemt al het water op.
  2. Snijd ondertussen de citroen doormiddel en pers het sap uit 1 helft. Rasp de schil van deze helft. (De andere helft kun je weer gebruiken voor in een kan water bijvoorbeeld)
  3. Zodra de quinoa van het vuur is kun je er een eetlepel olijfolie extra vierge overheen gieten samen met de theelepel zout, de citroensap en de rasp.
  4. Snijd of hak alle groentes, fruit, walnoten en paddestoelen. Bak deze shii-take in ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur. Garneer naar wens.

Tips

  • Ik heb de shiitake gebruikt als vleesvervanger, omdat het belangrijk is regelmatig af te wisselen. Wil jij wel een stukje vlees erbij? Kippendijfilet is dan een echte aanrader!
  • Snel je groentes klein krijgen? Ik gebruik graag de hakmolen van braun.
  • Probeer ook eens deze zoete aardappel salade of deze salade van bleekselderij, appel en walnoot.

Ingrediënten

  • 300g (gekleurde) quinoa
  • 200 gram tuinbonen (biologisch uit de diepvries)
  • 1 citroen (biologisch)
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl zee- of himalayazout

Toppings:

  • 250 gram mangoblokjes
  • 150 gram shiitake (+ 1 el kokosboter om in te bakken)
  • 150 gram wortels
  • 100 gram walnoten
  • 50 gram witte radijs
  • 15 gram microgroentes