Lang geleden heb ik bij een vriendin voor het eerst een heerlijke quinoa maaltijdsalade gegeten. Sindsdien eten wij quinoa als maaltijdsalade het hele jaar door. De toppings veranderen wel van tijd tot tijd en zijn afhankelijk van het seizoen.
Nu dat ik deze salade weer maak is het bijna zomer en zijn er weer verse radijsjes beschikbaar. Ook neig ik met warm weer naar meer fris fruit bij de maaltijden. De basis blijft echter hetzelfde: gekleurde quinoa met tuinbonen met een dressing van olijfolie, citroensap en citroenrasp.
Wellicht vind je het leuk om te weten dat quinoa een pseudo-graan is. Het beschikt daardoor over andere kwaliteiten dan volle graan. Quinoa is een zaadsoort die over alle 8 essentiële aminozuren beschikt. Men noemt een voedingsstof essentieel als we het zelf niet kunnen aanmaken zonder daarvoor de juiste bouwstoffen uit onze voeding te hebben genuttigd. We zijn hiervoor dus afhankelijk van onze voeding.
Aminozuren heb je weer nodig om eiwitten aan te maken. Met een portie quinoa ben je dus al een hoop aminozuren rijker, maar ook de eveneens essentiële vetzuren omega 3 en 6! Hiernaast bevatten ze ook nog eens een boel mineralen. Nu snap je denk ik wel waarom quinoa als superfood wordt betiteld en ik deze salade ten harte aanbeveel.