Vezelrijke tomatensoep 🍅

Kom je maar moeilijk aan voldoende groentes? Dan is een lekker soepje natuurlijk een uitkomst! Met een grote pan tomatensoep kan je weer even vooruit. Tomaten bevatten van zichzelf al vezels, maar door het toevoegen van knolselderij doe je er echt nog een schepje bovenop.

Tomaten bevatten ascorbinezuur, of te wijl; vitamine c. Deze vitamine versterkt en activeert het immuunsysteem, helpt bij het ontgiften van afvalstoffen, verhoogt de opname van ijzer en zink, vermindert de duur bij verkoudheden en andere virussen en heeft nog veel meer belangrijke functies.

In dit recept worden de tomaten gekookt wat een restant vitamine c geeft van 14 mg per 100 gram tomaat. De wortels en het kaneel in deze soep maken de zurige smaak afkomstig van de tomaten weer wat zoeter.

De rode kleur hebben tomaten te danken aan de secundaire plantenstof genaamd lycopeen. Dit is een anti-oxidant die wij zelf niet kunnen aanmaken en dus alleen via onze voeding kunnen binnenkrijgen. Lycopeen komt pas goed vrij door middel van verhitting. Dat zit bij deze soep dus wel goed.

Ingrediënten

  • 1 pot passata +- 700 gram
  • 1 knolselderij
  • 500 gr tomaten
  • 2 wortels
  • 1 grote gele ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 plantje basilicum 🌿
  • 1 liter (tuinkruiden) bouillon
  • 2 tl paprika poeder 🫑
  • snufje kaneel
  • zout en peper naar smaak
  • 15 gram kokosboter

Bereiding

  1. Snipper de ui en snijd de teentjes knoflook fijn. Bak deze in de kokosboter in een grote soeppan een paar minuten op middelhoog vuur.
  2. Snijd ondertussen de wortel en knolselderij in grote stukken en de tomaten in kleine stukjes.
  3. Zet het vuur wat zachter en voeg de bouillon, passata, knolselderij en de wortels toe aan de soeppan en laat de soep 10 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Haal de blaadjes van de basilicum plant. Bewaar wat voor de decoratie. De rest kan, samen met de theelepel kaneel, in de soep.
  5. Pureer de soep vervolgens met een staafmixer. Zet hierna terug op de kookplaat.
  6. Voeg nu de tomaten stukjes toe en breng op smaak met een snufje zout en peper. Laat nog even op de warme kookplaat staan.
  7. Schep de soep in een soepkom en decoreer met de overige basilicumblaadjes.

Tips

  • Tips voor het maken van een soep zonder troep vind je hier.
  • Soep is niet alleen in de koudere maanden lekker. Probeer eens deze komkommersoep koud te serveren in de zomermaanden.

Ingrediënten

  • 1 pot passata +- 700 gram
  • 1 knolselderij
  • 500 gr tomaten
  • 2 wortels
  • 1 grote gele ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 plantje basilicum 🌿
  • 1 liter (tuinkruiden) bouillon
  • 2 tl paprika poeder 🫑
  • snufje kaneel
  • zout en peper naar smaak
  • 15 gram kokosboter