Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vegan nice cream vanille-choco swirl 🍨🍫

Het is weer tijd voor ijs! Natuurlijk niet de overwegend suikerbevattende kant-en-klare ijsjes uit de supermarkt. Wel de easy peasy home made ones. Eerder maakte ik al eens deze waterijs raketjes. Nu is het een ware roomijs geworden! Door dit zelf te maken beperk je enorm op emulgatoren, conserveringsmiddelen, zoetstoffen en verdikkingsmiddelen. Deze nice cream is verder vrij van geraffineerde suikers en bevat enkel natuurlijke ingrediŽnten. Hij is zelfs zo gezond dat je hem zelfs als ontbijt kan nuttigen op een hete zomerse dag. Ook is deze gezonde ijs swirl variant nog eens melkvrij. De meeste recepten die je op mijn website vindt zijn vrij van zuivel. Hieronder leg ik je kort uit waarom.

Melk staat in de top 8 lijst van meest voorkomende voedselallergieŽn. Ergens is het eigenlijk ook wel gek dat mensen zoveel voedingsmiddelen eten dat zuivel bevat. Ik zal het zo simpel mogelijk uitleggen. Als moeder geef je melk voor je eigen nageslacht. Dit is letterlijk op maat gemaakt. De melk van de koe is natuurlijk bedoeld voor het kalfje. Dit bevat o.a. de bouwstoffen voor het kalfje om uit te groeien tot een gewicht van meer dan 700kg. Naast bouwstoffen bevat het de enzymen die het kalfje nodig heeft om de voedingsstoffen uit die moedermelk te verteren. Daarvoor heeft hij ook nog eens 4 magen die hem daarbij helpen.

De zoogperiode van een kalfje, dus de tijdsduur dat het drinkt bij zijn moeder, ligt tussen de 6 en 11 maanden in de natuur. Hierna gaat hij volledig over op vast voedsel. Voor ons mensen geldt een natuurlijke zoogperiode van 2,5 tot 7 jaar. Toch blijven wij ons hele leven moedermelk nuttigen. Dan ook nog eens van een vreemde, niet mens-zijnde moeder. Als je dat bedenkt is het wellicht toch niet zo vreemd dat het lichaam op een gegeven moment tekenen van protest laat zien, toch?

nice cream vegan

IngrediŽnten voor 4 porties:

  • 400 ml kokosmelk
  • 2 bananen (uit de diepvries)
  • 1 el notenpasta (of witte tahini = sesampasta)
  • 1 el cacaopoeder
  • 1 tl vanillepoeder of extract

Extra (optioneel):

  • kersen (uit de diepvries)
  • blaadjes tijm

Tips:

  • Zoek je nog een handige bakvorm, geschikt voor de vriezer? Ik gebruik graag siliconen bakvormen.
  • Andere toppings om te gebruiken zijn bijvoorbeeld gehakte noten, fruit en/of geraspte kokos.

Bereiding:

Mix alle ingrediŽnten, behalve de cacaopoeder. Doe de helft van deze vanille ijs mix in een siliconen cakevorm (of ander vriezergeschikt bakje). Voeg aan de andere helft de cacaopoeder toe en mix it up again. Giet dit nu over je eerder gemaakt vanilleijs en roer dit met een roerstaafje of iets dergelijks erdoorheen, zodat er een swirl ontstaat. Zet nu voor minstens 1,5 uur in de vriezer, zodat je er straks bolletjes van kunt maken. Kun je niet wachten? Meteen opdienen is ook al heerlijk.

vega ijs swirl twist
🍀 Hoe is het recept bevallen? Ik zou het leuk vinden als je een reactie plaatst of deelt via de sociale media knoppen hieronder. Sharing = Caring 🍀