Frisse Rabarbercheesecake 💗

Het is nu juni en dat is weer de tijd van de rabarber! Hier kun je een heerlijke, no-bake, gluten- én lactosevrije rabarbercheesecake maken. Een ontbijttaartje met groente lijkt mij in ieder geval een duidelijke win-win situatie.

veganistische rabarbercheesecake

Deze groente is laag in koolhydraat met slechts 2 gram koolhydraten per 100 gram rabarber. Het levert vitamines als K en C, maar ook de mineralen calcium en magnesium.

Wist jij dat je door appel toe te voegen de bittere smaak van de rabarber zoeter maakt en je zo dus geen suiker hoeft te gebruiken? Bij de meeste kant-en-klare sappen bestaat niet voor niets het merendeel uit appelsap.

Probeer deze frisse glutenvrije no bake (no cheese) rabarbercheesecake maar als je dat ook eens wilt proberen! Door het gebruik van ook nog eens gedroogde vijgen in de bodem zul je merken dat het taartje zoet genoeg is.

rabarbercheesecake vegan

Ingrediënten

Bodem

  • 100 gram gedroogde vijg
  • 125 gram havermoutmeel
  • 40 gram kokosolie
  • 25 ml water
  • 1 el kaneel 

Vulling

  • 350 gram kokosyoghurt (geen light) 
  • 6 gelatineblaadjes 
  • 225 gram rabarber
  • 3 appeltjes
  • 1 tl vanille-extract of poeder

Bereiding

  1. Maak eerst de bodem. Haal de ‘staartjes’ van de vijgen. Smelt de kokosolie. Mix samen met een beetje water tot een puree. Meng het daarna samen met de havermoutmeel en het kaneel tot een deeg. Druk dit aan in een cupcake vorm en zet het 10 minuten in de koelkast.

  2. Week de gelatine vellen in koud water voor ongeveer 5 minuten. Snij de appels en de rabarber in grove stukken. Gebruik enkel het meest rode gedeelte van de stengels. Verwarm samen in een steelpannetje. Zodra dit zachtjes kookt voeg je de gelatine vellen 1 voor 1 toe. Knijp ze wel eerst even goed uit. Pureer dit vervolgens samen met de yoghurt en het vanillepoeder tot een egale massa.
  3. Haal de cupcakevorm weer uit de koelkast en schenk de vulling over de koekbodem. Laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Haal ze daarna voorzichtig uit de vorm. Gebruik eventueel een mesje om eerst de randjes los te maken.

Tips

  • nog niet zoet genoeg voor jou? Voeg de volgende keer wat honing of ahornsiroop toe aan de rabarbervulling.
  • eet je koolhydraatarm laat dan de bodem helemaal weg. Dan maak je alleen de frisse pudding in een vormpje en kun je die uitlepelen. 
  • ook lekker is alleen een rabarberpuree zonder geraffineerde suikers voor over een schaaltje yoghurt of fruitpizza!

Ingrediënten

Bodem

  • 100 gram gedroogde vijg
  • 125 gram havermoutmeel
  • 40 gram kokosolie
  • 25 ml water
  • 1 el kaneel 

Vulling

  • 350 gram kokosyoghurt (geen light) 
  • 6 gelatineblaadjes 
  • 225 gram rabarber
  • 3 appeltjes
  • 1 tl vanille-extract of poeder