De lekkerste lactosevrije knolselderijpuree 🧅

Knolselderij heeft een milde smaak in vergelijking met zijn broertjes en zusjes uit de selderij familie. Ook voor kinderen is dit recept voor een lactosevrije knolselderijpuree zeer geschikt. Aangevuld met een kiprookworst en pistachenoten kom je op een uitgebalanceerde maaltijd.

Deze groente levert buiten energie en enkele aminozuren ook voedingsstoffen als vitamine c en k, calcium, kalium, magnesium en ijzer. Deze stoffen blijven na het koken en pureren in de knolselderijpuree behouden.

Het is echter vooral een topper als het aankomt op het aanvoeren van vezels. De knolselderij bevat namelijk 4,9 gram vezels per 100 gram. Voldoende vezels uit groente en fruit zijn belangrijk voor een goede darmgezondheid. 

Van knolselderij kun je allerlei gerechten maakt. Zo kun je er spaghetti van maken met een speciale dunschiller, maar ook blokjes voor door een pasta, roerbakgerecht of soep en natuurlijke deze heerlijke knolselderijpuree! 

Knolselderijpuree

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 1 knolselderij
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 witte ui
  • 1 teen knoflook
  • 0,5 tl piment
  • 0,5 tl zeezout
  • 0,5 tl gedroogde peterselie 

Bereiding

  1. Snij de schil van de knolselderij en snij vervolgens in grove stukken.
  2. Stoom de stukken knolselderij in ongeveer 20 minuten gaar.
  3. Ondertussen snij je de ui en knoflook.
  4. Doe de ui en knoflook samen met de kokosmelk en de kruiden in een mengkom.
  5. Voeg de gestoomde knolselderij toe als deze gaar is en pureer alle ingrediënten tot een romige, egale puree.
  6. Verdeel over 4 borden en eet smakelijk!

Tips

  • Ik kies regelmatig voor melkvrije alternatieven in mijn recepten, omdat veel mensen slecht tegen lactose of caseïne kunnen. Koemelk staat daarnaast in de top 8 van meest voorkomende allergieën. Lees voor meer informatie ook even het lactosevrije roomijs recept. Heerlijk romig ijs zonder gebruik van koemelk!
  • Je kunt er natuurlijk altijd een frisse salade naast serveren. Dit geeft extra nutriënten, maar ook volume aan je maaltijd. Je krijgt daardoor sneller een verzadigingsgevoel.
  • Geen stoompan? Je kunt de knolselderij natuurlijk ook gewoon koken. Giet het overtollige water dan af en gebruik de stukken knolselderij verder zoals beschreven in de bereidingswijze.
  • Andere groente toppers voor de levering van vezels zijn bijvoorbeeld de zoete aardappel en de pastinaak. Probeer daarom ook eens de volgende recepten: groente bakplaat, bataat patat en de pastinaakbowl.

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 1 knolselderij
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 witte ui
  • 1 teen knoflook
  • 0,5 tl piment
  • 0,5 tl zeezout
  • 0,5 tl gedroogde peterselie