Rabarberchiapudding šŸ’˜šŸ„£

Nog zo’n simpel recept voor de rabarbergroente; rabarberchiapudding! Dit heerlijk, voedzame ontbijt maak je de avond van te voren als overnight pudding. Voor de chiazaadjes om goed te wellen en gelei te worden hebben ze namelijk wel een nachtje weken nodig.

Wissel de pudding af met een plantaardige yoghurt als bijvoorbeeld amandelyoghurt en voeg nog wat extra fruit toe. Zo creƫer je zelf je eigen mooie, lekkere en gezonde ontbijtbowl.

Chiazaad geeft ons omega 3 vetzuren, mineralen (o.a. calcium, magnesium en zink) en voedingsvezels. Het is laag in koolhydraat en het zorgt voor een langdurige verzadiging. Dat is handig in een ontbijt waar je vervolgens even op moet (ver)teren.

Rabarber is is laag in koolhydraat, namelijk slechts 2 gram per 100 gram ongekookt product. Daarnaast levert het vitamines K en C en de mineralen calcium en magnesium.

Met deze ingrediƫntenlijst kun je 2 ruime porties raberberchiapudding maken. De beschreven hoeveelheid rabarber is het eindproduct, dus wat je overhoudt na het snijden van de stengels.

chiapudding met rabarber

Ingrediƫnten

  • 225 gram rabarber
  • 1 banaan
  • 150 ml plantaardige melk (ik gebruikte kokos-rijst melk)
  • 100 gram appelmoes 100%
  • 25 gram chia zaadjes
  • 1 el geraspte kokos
  • 1 tl kokosolie

Bereiding

  1. Doe de plantaardige melk in een af te sluiten bakje. Roer hier de chia zaadjes en geraspte kokos goed door heen, zodat de zaadjes mooi los van elkaar raken en kunnen gaan wellen.
  2. Snij de rabarberstengels in grove stukken. Verwarm samen met de appelmoes en de kokosolie in een steelpan op middelhoog vuur. Roer af en toe even door elkaar. In ongeveer 10 minuten krijg je een compote. Hier prak je de banaan tot slot nog even doorheen.
  3. De compote meng je vervolgens bij de rest van de ingrediƫnten in het af te sluiten bakje. Sluit het bakje vervolgens goed af en laat een nachtje in de koelkast weken.
  4. Schep de rabarberchiapudding in een kommetje of glas, versier met extra fruit, noten, verse kruiden of andere gezonde heerlijkheden en klaar is jouw ontbijt.

Tips

  • Gebruik de meest rode en stevige rabarberstengels. Deze zijn het verst en zorgen voor de mooie kleur van de compote. Je kunt de groenere ook gewoon gebruiken, maar deze zijn net iets zuurder van smaak.
  • Toch nog te zuur voor jouw smaak? Je kunt het altijd nog wat zoeter maken door extra (zoet) fruit te gebruiken als topping, zoals banaan, dadels en druiven. Anders doet een beetje ahornsiroop te truc wel.
  • Andere lekkere recepten om de rabarber te gebruiken zijn rabarbercompote, rabarbercheesecake en fruitpizza.

Ingrediƫnten

  • 225 gram rabarber
  • 1 banaan
  • 150 ml plantaardige melk (ik gebruikte kokos-rijst melk)
  • 100 gram appelmoes 100%
  • 25 gram chia zaadjes
  • 1 el geraspte kokos
  • 1 tl kokosolie